Ministrul francez al Culturii Franck Riester a declarat pentru France Inter că festivalurile cu participare redusă vor putea să fie organizate începând din 11 mai, scrie Le Figaro.
Riester a precizat că evenimentele care nu prezintă "probleme de siguranţă" ar putea să aibă loc după perioada de izolare. Unii profesionişti nu au înţeles cum se va întâmpla acest lucru.
"Vom vedea în ce fel vor putea fi organizate unele dintre ele", a spus ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Pentru acest lucru trebuie să lucrăm cu festivalurile, organizatorii profesionişti, cu ceilalţi miniştri vizaţi de izolare", a adăugat Riester, la câteva zile după alocuţiunea televizată a lui Emmanuel Macron.
"Prioritatea va fi siguranţa spectatorilor, a artiştilor, a tehnicienilor. Dacă festivalurile sunt adaptate situaţiei, dacă nu vor fi probleme de siguranţă, noi le vom susţine", a precizat Franck Riester.
Luni, preşedintele Macron a declarat că "marile festivaluri şi evenimente cu public numeros nu se vor putea organiza până cel puţin la mijlocul lui iulie". O decizie care a cauzat, săptămâna aceasta, anularea mai multor festivaluri de vară, printre care Les Vieilles Charrues, Main Square, Nuits de Fourvière, Eurockéennes, Garorock, Francofolies de la Rochelle.
"Este un moment dificil pentru cultură odată cu aceste anulări de festivaluri, dar statul va fi alături de festivaluri pentru a trece de această etapă din 2020", a asigurat ministrul Culturii.
Profesioniştii din domeniu au cerut "clarificări".
Prodiss, Sindicatul pentru spectacole muzicale şi varietăţi, prima organizaţie patronală reprezentativă pentru antreprenorii din acest sector, a întrebat, printr-un comunicat, "ce înseamnă faptul că şi concertele ar putea să aibă loc?".
"Crizele sanitară şi economică pe care le traversează Franţa astăzi sunt prea grave pentru ca la acestea să se adauge declaraţii confuze", a spus Olivier Darbois, preşedintele sindicatului.
După apariţia acestui comunicat, Franck Riester a explicat în Senat: "Un mic festival rural, cu o scenă, un muzician şi 50 de persoane, care să stea la un metru distanţă unele faţă de altele şi care să poarte mască, iar la intrare să existe posibilitatea de a te spăla pe mâini cu produse speciale, am putea organiza un astfel de festival", a detaliat ministrul.
Prodiss a subliniat că sectorul reprezintă "aproape 5 miliarde de euro cifră de afaceri şi 135.000 de angajaţi".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.