Pe o stradă pitorească din Kiev, placa memorială în cinstea scriitorului sovietic Mihail Bulgakov, autorul cărţii „Maestrul şi Margareta”, a fost stropită cu vopsea roşie, semn al războiului cultural care mocneşte în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Casa în care a crescut acest celebru autor, pe strada Sf. Andrei nr. 13 din Kiev, a devenit muzeu în anii 1990. Pe faţada acestei clădiri din secolul al XIX-lea se află o placă din bronz reprezentându-l pe autorul care a murit în 1940 la Moscova. Problema unora este că Bulgakov s-a născut la Kiev, într-o familie rusă.

Directoarea muzeului, Ludmila Gubianuri, nu intenţionează să cureţe vopseaua roşie care acoperă placa comemorativă. „Faptul că au aruncat vopsea pe ea este şi un semn că noi, ca muzeu, nu am fost suficient” de clari, a spus ea pentru AFP.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea a agăţat un panou care va atârna sub placa degradată, pe care scrie: „Istoria trebuie studiată, nu respinsă”.

„Toate acestea sunt, desigur, legate de războiul cu Rusia. Motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru este absolut evident şi clar”, subliniază ea.

Potrivit directoarei, suferinţa provocată de invazia rusă din februarie 2022 i-a radicalizat pe ucraineni, care nu mai văd altceva decât „alb sau negru”. „Este o perioadă foarte dificilă pentru ţară”, a spus ea.

Cu toate acestea, muzeul a schimbat recent inscripţia de pe placa în onoarea lui Mihail Bulgakov. Iniţial, a fost scrisă în limba rusă şi l-a numit „scriitor rus şi sovietic”. Noua inscripţie, instalată luna trecută, l-a numit pur şi simplu „un rezident, medic şi scriitor eminent la Kiev”.

Pe site-ul său, muzeul a publicat o declaraţie în care îşi explică pe larg motivele şi ataşamentul faţă de Ucraina: „Actualizarea inscripţiei în ucraineană nu este în niciun caz un act de dispreţ pentru Ucraina şi concetăţenii noştri. De-a lungul istoriei independenţei Ucrainei, Muzeul Bulgakov a participat activ la toate evenimentele legate de apărarea identităţii ucrainene şi a drepturilor poporului ucrainean pentru libertate şi autodeterminare. În 2014, toţi angajaţii muzeului au participat la Revoluţia demnităţii. Muzeul Bulgakov a fost primul care a plasat un semn la intrarea în muzeu care interzice accesul în muzeu persoanelor care susţin ocuparea Ucrainei. Din 2014, personalul muzeului s-a angajat în activităţi de voluntariat pentru a sprijini armata ucraineană”.

Conducerea a trebuit să se apere şi de acuzaţiile legate de primirea de fonduri din partea Rusiei: „Muzeul Bulgakov nu a primit finanţare niciodată de la ţara agresoare, precum şi proiecte comune cu personalităţi ruse. Prin urmare, orice acuzaţie la adresa personalului muzeului este o calomnie foarte uşor de verificat”.

Mihail Bulgakov (1891-1940) şi-a scris romanele, piesele de teatru şi articolele din ziare în limba rusă şi şi-a petrecut ultimele două decenii din viaţă la Moscova, unde a murit în 1940, în perioada sovietică. Fascinat de Kiev, scriitorul a fost pe de altă parte dispreţuitor faţă de naţionalismul ucrainean, cultura şi limba ucraineană.

Nu este însă singura ţintă a politicii de „derusificare” dusă cu vehemenţă de autorităţile ucrainene, care au demontat multe monumente şi au redenumit străzi, memoriale şi inscripţii.

Un adolescent în vârstă de 16 ani, Mykhailo Soboliev, a dat asigurări pentru AFP că el a fost cel care a pulverizat cu vopsea placa lui Mihail Bulgakov, potrivit acestuia, un „act de protest public” cu scopul de a „derusifica şi decoloniza Kievul”.

Mykhailo, ca şi părinţii săi, au fost de acord ca numele său să fie publicat de AFP.

Adolescentul a luat parte la mai multe acţiuni de protest împotriva monumentelor din epoca sovietică în capitala Ucrainei, inclusiv statuia poetului rus Alexandru Puşkin, care era acoperită cu graffiti care cereau demolarea acesteia.

Mykhailo Soboliev acuză Muzeul Bulgakov că a efectuat un fel de „manipulare” pentru a ocoli regulile „derusificării” prin eliminarea de pe plăcuţă a inscripţiei care indica că scriitorul era rus.

„Bulgakov a fost împotriva creării unui stat ucrainean. El a fost împotriva limbii ucrainene. A ridiculizat oamenii care şi-au schimbat numele de familie", a spus el. „Nu înţeleg de ce Muzeul Bulgakov este la Kiev”, a spus adolescentul.

Uniunea Naţională a Scriitorilor din Ucraina a cerut şi închiderea muzeului, numindu-l pe celebrul scriitor o persoană care „ura Ucraina suverană”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.