Memorialul Ipoteşti a transmis, vineri, într-un comunicat de presă că expertul care a certificat tablourile ce fac obiectul unui dosar penal este angajat al instituţiei de cultură, însă precizează că acesta a acţionat în nume propriu.
„Având în vedere diseminarea în spaţiul public a afirmaţiilor referitoare la implicarea Memorialul Ipoteşti în posibilele activităţi de expertizare a unor tablouri, înţelegem să arătăm următoarele: expertul acreditat de către Ministerul Culturii este angajatul nostru; posibilele activităţi, aşa cum au fost ele reţinute prin comunicatul PÎCCJ, au fost efectuate în nume propriu, nu în calitate de angajat al Memorialului Ipoteşti”, menţionează reprezentanţii Memorialului ipoteşti.
Aceştia subliniază faptul că această instituţie nu este implicată în comercializarea şi expertizarea tablourilor care au fost atribuite unor pictori renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Orice asociere între expert şi instituţia în care este angajat este neavenită; achiesăm la punctul de vedere al PICCJ privind prezumţia de nevinovăţie şi insistăm în solicitarea de a nu fi asociat numele memorialului Ipoteşti cu activitatea expertului cercetat în prezent de PICCJ”, a afirmat Memorialul Ipoteşti, care dau asigurări că vor acorda sprijinul de specialitate organelor de cercetare penală.
În pluc, Ministerul Culturii a transmis, joi, într-un comunicat de presă, că acreditează experţi în domeniul patrimoniului cultural mobil, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor. Experţii acreditaţi nu sunt angajaţi ai Ministerului Culturii.
Poliţiştii şi procurorii au făcut, joi, zece percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Iaşi şi Botoşani, inclusiv la o instituţie de cultură, într-un dosar în care reprezentantul unei galerii de artă din Capitală este suspectat că a vândut tablouri atribuite în mod nereal unor pictori renumiţi, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady. Tablourile erau însoţite de certificate întocmite de un expert acreditat de Ministerul Culturii, care menţiona în mod nereal că picturile sunt autentice.
„Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoţite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menţiona în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparţinut acestora”, a transmis PICCJ.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...