Pacienţilor ar trebui să li se prescrie mai multă odihnă în loc de antibiotice, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Marea Britanie, scrie BBC.
Public Health England (PHE) a transmis că o cincime dintre reţetele cu antibiotice nu sunt necesare iar multe dintre afecţiuni se pot vindeca de la sine.
Folosirea în exces a medicamentelor face ca infecţiile să fie greu de tratat creând rezistenţe la viruşi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
PHE spune că pacienţii sunt şi ei responsabili în a opri răspândirea infecţiilor.
Se estimează că 5.000 de oameni mor în Anglia în fiecare an în urma infecţiilor multi-drog rezistente. Patru din 10 cazuri de E.coli nu pot fi tratate din prima cu antibiotice.
Până în 2050 infecţiile rezistete la antibiotice vor provoca mai multe decese decât o face cancerul în prezent. Antibioticele sunt vitale în caz de septicemie, pneumonie, meningită bacteriană şi alte tipuri severe de afecţiuni.
PHE susţine însă că antibiotice nu sunt bune pentru toate bolile. Tusea sau bronşita se vindecă în cel mult trei săptămâni de la sine, dar antibioticele reduc această perioadă cu doar una sau două zile.
Prof Paul Cosford, director medical la PHE, a declarat pentru BBC: "Nu avem mereu nevoie de antibiotice pentru cazuri simple. Majoritatea ne îmbolnăvim din când în când dar ne facem bine datorită imunităţii noastre". El mai spune că pacienţii nu ar trebui să meargă la medic şi să aştepte să-i fie prescris antibiotic.
În schimb, pentru bolile cu care corpul se descurcă, se recomandă: odihnă multă, analgezice, lichide. "Un doctor ar trebui să ştie să-ţi spună când un antibiotic este neapărat necesar", subliniază prof. Cosford. "Dacă iei un antibiotic când nu e nevoie, vei avea o infecţie pe care antibioticele nu o pot stopa în lunile următoare".
Bacteriile sunt înşelătoare - odată ce le "ataci" cu antibiotic, găsesc o cale să supravieţuiască.
Prof. Sally Davis, directorul serviciului civil din Marea Britanie, a avertizat cu privire la "o apocalipsă post-antibiotic". Dacă medicamentele nu au efect, infecţiile devin mai greu de tratat, iar proceduri medicale precum operaţiile de cezariană sau tratamentele de cancer devin prea riscante.
Cele mai periculoase infecţii mult-drog rezistente sunt trimise la laboratoarele PHE din Colindale, în nordul Londrei, spre a fi analizate.
Prof Neil Woodford, şeful departamentului care se ocupă de aceste cazuri, a spus că cele mai puternice antibiotice deseori nu au efect.
"În 2005 primeam astfel de bacterii multirezistente spre analiză de două sau patru ori. Anul trecut am confirmat rezistenţa la bacterii în 2.000 de cazuri".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.