Negocierile "în curs" dintre Atena şi British Museum pentru restituirea marmurelor din Partenon în Grecia "nu sunt uşoare", a admis luni un purtător de cuvânt al guvernului grec, Yiannis Oikonomou, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am parcurs un drum lung, s-au făcut paşi înainte şi eforturile continuă. Negocierile nu sunt uşoare", a afirmat el într-o conferinţă de presă, fără a oferi detalii concrete. 

Mass-media greceşti au fost agitate de la publicarea săptămâna trecută în presa britanică a informaţiilor potrivit cărora celebrul muzeu londonez finalizează un acord cu autorităţile greceşti pentru a permite revenirea la Atena a frizelor antice. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit The Telegraph, returnarea în Grecia a acestor comori s-ar efectua în cadrul unui "schimb cultural" care ar permite evitarea unei legi britanice ce împiedică muzeul să-şi dezmembreze colecţia. 

În urma acestor informaţii, un purtător de cuvânt al  British Museum a declarat pentru AFP că instituţia caută "un nou parteneriat" cu Atena. "Pe măsură ce intrăm într-un nou an, discuţiile sunt în desfăşurare", a adăugat el.

Atena a cerut înapoi de zeci de ani frizele Partenonului, susţinând că au fost "furate" în timp ce ţara era sub ocupaţie otomană. Dar Londra susţine că sculpturile au fost "dobândite legal" în 1802 de diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut muzeului londonez. 

"Obiectivul este revenirea lor definitivă", a insistat Oikonomou, deoarece Grecia "nu recunoaşte posesia sau proprietatea (frizelor) la British Museum".

Totuşi, acordul negociat ar fi, potrivit surselor citate de Telegraph, unul de împrumut pentru ca lucrările să revină rapid în Grecia. Dar acest "gest" nu ar pune capăt disputei, Atena intenţionând să ceară în continuare restituirea integrală.

Presa greacă a insistat luni asupra dimensiunii politice pe care această problemă spinoasă o are în Grecia, în timp ce alegerile generale sunt programate pentru următoarele luni fără a fi încă fixată o dată.

Purtătorul de cuvânt al guvernului a subliniat că problema frizelor Partenonului nu trebuie să servească drept "confruntare pre-electorală".

Cotidianul Efsyn, apropiat de opoziţia de stânga, l-a acuzat săptămâna trecută pe premierul conservator Kyriakos Mitsotakis de "consultări în culise" şi a considerat că informaţiile din presa britanică sunt "scurgeri suspecte" care ar servi "scopurilor electorale".

Restituirea frizelor Partenonului, relansată la începutul anilor 1980 printr-o campanie în acest sens a fostului ministru al Culturii Melina Mercouri, este un subiect extrem de sensibil în Grecia.

În Muzeul Acropole, un spaţiu lăsat gol este rezervat, de asemenea, pentru această friză de 75 de metri desprinsă din Partenon, una dintre piesele centrale ale British Museum.

Atena cere, de asemenea, întoarcerea uneia dintre faimoasele cariatide din Erechtheion, un mic templu antic situat tot pe stânca Acropole.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.