Curtea Supremă din Israel a respins apelul moştenitorilor lui Esther Hoffe, secretare lui Max Brod, un prieten al lui Kafka şi legatarul testamentar al scriitorului, care a primit manuscrisele după moartea acestuia în 1924, hotărând că acele texte sunt proprietatea Bibliotecii Naţionale, situată în campusul Givat Ram de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, punând astfel capăt unei lungi bătălii judiciare, potrivit al-monitor.com.
Franz Kafka i-a cerut lui Max Brod să ardă manuscrisele după moartea sa, dar prietenul scriitorului nu a onorat această cerere şi le-a luat cu el în 1939, când a emigrat în Palestina, în urma invaziei naziste din Cehoslovacia.
La moartea sa, în 1968, Max Brod a lăsat moştenire scrierile rare secretarei sale, Esther Hoffe, cu instrucţiuni de a le dona Universităţii Ebraice din Ierusalim, bibliotecii municipale din Tel Aviv sau altor organizaţii din Israel sau de peste hotare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă, Esther Hoffe, care a murit în 2007, le-a păstrat şi le-a împărţit între cele două fiice ale sale, ceea ce a dus la multiple bătălii în justiţie.
În procesul intentat fiicelor lui Esther Hoffe, care a început în 2009, statul Israel a solicitat acestora să înapoieze toate documentele, care includ scrieri nepublicate, susţinând că aceasta a fost ultima dorinţă a lui Max Brod. Fiicele lui Esther Hoffe au refuzat, susţinând că documentele - estimate la milioane de dolari - au fost donate mamei lor de către Max Brod şi, ca urmare, Esther Hoffe putea să dispună de ele după bunul ei plac.
”Max Brod nu a dorit ca proprietatea sa să fie vândută la cel mai bun preţ, ci să găsească pentru acestea un loc potrivit într-o instituţie de literatură şi cultură”, a spus judecătorul Curţii Supreme.
În timpul vieţii, Esther Hoffe a vândut manuscrisul original al ”Procesului”, considerat una dintre clee mai bune opere ale lui Franz Kafka, pentru suma de 2 milioane de dolari.
Familia Hoffe a păstrat cea mai mare partea a colecţiei închisă într-un seif la bancă în Israel şi Elveţia şi de-a lungul anilor a vândut documente colecţionarilor.
Franz Kafka a fost un scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influenţă covârşitoare asupra literaturii postbelice. S-a născut pe 3 iulie 1883 la Praga şi a murit în Austria, la Klosterneuburg, pe 3 iunie 1924. Unele dintre cele mai cunoscute opere ale scriitorului sunt ”Castelul”, ”Procesul”, ”America”. În prezent, Kafka este unul dintre cei mai citiţi scriitori de limbă germană din lume. Influenţa lui s-a extins decisiv asupra unor mişcări literare majore din perioada interbelică şi a doua jumătate a secolului al XX-lea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.