„Antologia dispariţiei”, în regia lui Radu Afrim, producţie a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, a fost desemnat cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER care a avut loc, luni, la Teatrul Naţional Bucureşti. Spectacolul a fost transmis în direct pe www.uniter.ro şi pe TVR Cultural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Antologia dispariţiei” este un spectacol creat după proză feminină contemporană de Ştefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim. 

„E un premiu care mă bucură pentru că e rodul unei munci, al unui regizor foarte inspirat, dar e şi rodul muncii trupei de actori ai Teatrului din iaşi, o trupă care s-a construit prin spectacole”, a spus directorul general al Teatrului din Iaşi Cristian Hadji-Culea. 

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Gala de anul viitor va avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. 

Preşedintele Uniunii, Dragoş Buhagiar, a declarat pe scenă: „Trăim vremuri în care uneori am impresia că ne risipim un pic, în care mulţi se concentrează pe propria imagine şi discursurile personale au devenit mai importante decât spectacolele, dar teatrul a fost şi rămâne întotdeauna o muncă de echipă. Să aducem teatrul şi scena în prim plan, să formăm echipe unite!”. 

„Eu cred că este obligatoriu respectul, scena şi spaţiul scenei şi, în general, aş spune că teatrul înseamnă să fii atent la ceilalţi, pentru că nu e vorba numai despre noi înşine, teatrul înseamnă împreună. Hai să transformăm nemulţumirile în gesturi artistice. Lumea nu stă niciodată pe loc, şi nici teatrul, apar forme noi, mijloace noi de exprimare, aşa că Senatul UNITER a decis să adauge în palmarestul galei încă câteva premii”, a mai spus Dragoş Buhagiac, înainte de a declara deschisă gala. Noile trofee vor fi acordate pentru: Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie / teatru pentru copii; Cea mai bună muzică originală şi sound design, Cel mai bun video design, Cel mai bun lighting design.

Juriul Galei Premiilor UNITER 2024 care a decis câştigătorii, pe baza nominalizărilor este format din: Richard Balint (actor), Alexandru Berceanu (regizor de teatru şi film), Doru Mareş (critic de teatru), Viorica Petrovici (scenograf) şi Maria Zărnescu (critic de teatru).

Primul premiu al serii, Cel mai bun debut, susţinut de Fundaţia Anonimul, a fost câştigat de Ramona Niculae pentru rolul Crina din spectacolul „10 lucruri pe care le-am pierdut la festivalul de la Mamaia” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar şi Gabriel Sandu, Teatrul de Stat Constanţa. Premiul a fost înmânat de regizorul Andrei Şerban. 

Cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit lui Miklós Bács pentru rolurile Primarul/ Secretar al primarului din spectacolul „Rubedeniile”, după Móricz Zsigmond, regia László Bocsárdi, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca. 

Premiul pentru întreaga activitate

„Îmi este aproape imposibil să vorbesc în câteva cuvinte despre o persoană dublu înzestrată, şi de la Dumnezeu, dar şi de la părinţi, Amza Pellea şi Domnica Policrat, de la care a învăţat nu numai artă şi talent, dar şi atitudine umană şi iubire. Acest lucru este esenţial în toată cariera Oanei Pellea”, a spus desrpe artistă regizorul Tompa Gabor. 

„Sunt 30 de ani fix astăzi de când am luat premiul UNITER. Mulţumesc, domnule Ion Caramitru pentru această gală, mulţumesc, Sanda Manu, mulţumesc, tată şi mamă, mulţumesc întregului colectiv de actori cu care m-am întâlnit pe scenă. Acest premiu vreau să-l dăruiesc din tot sufletul publicului pentru care am plecăciuni şi fără de care nu aş fi reuşit în această profesie”, a spus Oana Pellea. 

UPDATE - Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost acordat Mălinei Lazăr pentru rolurile Copil, Fetiţă, Ileana, Sabina, Daisy Johnson, Nina copil din spectacolul „Antologia dispariţiei”, după proză feminină contemporană de Ştefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. 

„Vara în care mama a avut ochii verzi” după romanul omonim de Tatiana Ţibuleac, dramatizarea şi adaptarea radiofonică Magda Duţu, regia artistică Diana Mihailopol, Societatea Română de Radiodifuziune, a fost desemnat Cel mai bun spectacol radiofonic la gala UNITER. 

Dan Condurache este „una dintre cele mai inteligente, vii, curioase, atente şi erudite personalităţi pe care am avut privilegiul să le cunosc”, „Dan Condurache este ca o furtună”, a spus actorul Cristi Iacob în laudatio. „A juca cu Dan Condurache e ca şi cum ai juca un meci de dublu de tenic iar partenerul tău este Novak Djokovic, eşti onorat, eşti înspăimântat, sigur eşti un privilegiat, eşti fericit, şi sigur câştigi”. Actorul Dan Condurache, care nu a putut fi prezent la gală, a primit trofeul UNITER pentru întreaga activitate. 

UPDATE - Mihai Nistor a câştigat premiul pentru Cel mai bun pentru video-proiecţiile, filmările şi mappingul din spectacolul „Antologia dispariţiei”, după proză feminină contemporană de Ştefania Mihalache, Anca Vieru, Lorina Bălteanu, Ruxandra Burcescu, Lavinica Mitu, Simona Popescu, scenariul, regia, universul sonor, filmările Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Premiul a fost înmânat de Tudor Giurgiu. 

Raluca Turcan, ministrul Culturii, şi Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, au transmis la gală recunoaşterile din partea preşedintelui Klaus Iohannis, brevete de decorare pentru scenograful şi preşedintele UNITER Dragoş Buhagiar, pentru Aura Corbeanu, vicepreşedinte UNITER. „Proiectele noastre s-au realizat pentru că noi am lucrat cu şi pentru dumneavoastră”, a spus Aura Corbeanu. 

„Aţi educat generaţii, aţi reuşit să stimulaţi talente, aţi reuşit să impuneţi standarde de calitate pentru performanţa artistică”, a spus ministrul. „Slujiţi teatrul prin excelenţă”, a fost aprecierea Ralucăi Turcan către Dragoş Buhagiar. 

UPDATE - Unul dintre Premiile speciale ale galei a fost acordat actorilor Rodica şi Mugur Prisăcaru pentru performanţa în arta teatrului de păpuşi şi marionete. „Au creat un univers în care trăim cu toţii, în care noi ne mişcăm cumva inconştient. Acest premiu este o recompensă nu numai pentru Rodica şi Mugur, ci pentru toată această mică breaslă, care face parte din comunitatea teatrlă a României. Teatrul de păpuşi şi teatrul de animaţie reprezintă copilăria teatrului”, a spus teatrologul Adriana Teodorescu despre cei doi premiaţi. Marcel Iureş, actor şi membru al Senatului UNITER, a vorbit despre doi oameni, păpuşari, artişti, care „pe ce pun mâna înviază”. „Ce minunat să mă joc pe scenă atâţia ani şi să primesc un premiu important”, a spus Rodica Prisăcariu.

Florin Piersic Jr. a urcat pe scenă împreună cu fiul său Saşa Piersic pentru a prezenta premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. După un truc cu cărţi, Saşa Piersic a anunţat-o câştigătoare pe Cerasela Iosifescu pentru rolul Iocasta din spectacolul „Oedip” de Robert Icke după Sofocle, regia Andrei Şerban, Teatrul Bulandra Bucureşti. Actriţa a mulţumit colegilor, lui Victor Rebengiuc, lui Vlad Zamfirescu şi lui Andrei Şerban. 

Un alt Premiu special al serii a fost acordat Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa pentru iniţierea şi realizarea proiectelor teatrale „La câţiva oameni distanţă de tine”, spectacol în regia lui Radu Afrim şi „Tinereţe fără bătrâneţe”, workshop condus de Silviu Purcărete.

UPDATE - Rodica Mandache a anunţat premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal - Tudor Cucu Dumitrescu pentru rolul Hedwig din spectacolul „Hedwig and the angry inch”, text de John Cameron Mitchell, muzica şi versurile Stephen Task, regia, coregrafia şi costumele Răzvan Mazilu, Teatrul „Stela Popescu” Bucureşti. 

Pentru că Senatul UNITER a decis ca Premiul de Excelenţă să poarte numele marelui actor Ion Caramitru, trofeul de anul acesta a fost acordat actorului Valer Dellakeza, pentru o carieră excepţională, încununată cu rolul profetul Ieremia din spectacolul „Bros”, în regia lui Romeo Castellucci, jucat pe marile scene ale lumii. „Am avut şansă, este al patrulea premiu UNITER pe care îl primesc. Emil Boroghină, Silviu Purcărete, Tompa Gabor, Vlad Mugur, Romeo Castellucci au fost amintiţi de actor ca făcând parte din „minunea” pe care a trăit-o pe scenă de peste 30 de ani. El a reamintit că Teatrul din Craiova a adunat aproape 30 de premii UNITER. 

Felicia Filip a ridicat Premiul special acordat Operei Comice pentru Copii din Bucureşti pentru coerenţa şi consistenţa programelor de educaţie prin artă a publicului tânăr. 

Premiul „George Banu” pentru critică de teatru i-a revenit Oltiţei Cîntec. 

Premiul pentru întreaga activitate critică şi istorie teatrală „George Banu”: Miruna Runcan.

UPDATE - Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a acordat premiul pentru Cel mai bun text românesc montat în premieră absolută - „Lumânările dreptăţii” de Csaba Székely, regia Aba Sebestyén, Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania „Tompa Miklós”. 

Momente artistice în prima parte a galei au fost susţinute de: Andrei Robin Proca & Bucharest Film Orchestra, Blue Noise Band, Dima Roşca - „In Between”, Mădălina Pavăl Orchestra. 

UPDATE - Premiul preşedintelui UNITER a revenit Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu care a împlinit 30 de ani. „Un festival de calitate merge mai departe prin proiectele pe care le lansează, prin conexiunile pe care le face, exact asta face FITS, face Constantin Chiriac. Este un festival care a cucerit oraşul, care se confundă cu Sibiul şi nici nu mai ştim dacă a fost Sibiul sau FITS-ul prima dată”, a spus Dragoş Buhagiar. Constantin Chiriac: „E o mare bucurie să fii pe scenă aici şi să constaţi, vorba poetului, frumoasă seară şi pe-asta nu pot să ne-o ia!”. 

Cel mai bun lighting design i-a fost acordat lui Michael Bischoff pentru spectacolul „Woyzeck” de Georg Büchner, regia Hunor Horváth, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu - Secţia Germană.

Velica Panduru a câştigat premiul de scenografie pentru decorul spectacolului „Nelinişte” de Ivan Vîrîpaev, regia Theodor-Cristian Popescu, Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu”. 

UPDATE - Premiul British Council a revenit Asociaţiei Ferentari pentru proiectul PlayHood pentru susţinerea incluziunii sociale şi încurajarea implicării civice. Premiul a fost ridicat de Ionuţ Oprea, coordonatorul proiectului. 

Alexander Hausvater a spus despre Viorica Petrovici că „a transformat opera într-o modalitate de întâlnire cu tine însuţi”, „a creat lucruri senzaţionale”. Scenografa a primit Premiul pentru întreaga activitate. „Vreau să mulţumesc tuturor regizorilor cu care am lucrat şi lumii filmului, familiei mele, UNITER-ului care m-a adoptat, lui Ion Caramitru, Sandei Manu care m-a însoţit”, a spus artista. 

Nicu Alifantis şi Liviu Jicman, preşedintele ICR, i-au înmânat premiul pentru muzică originală lui Tibor Cári pentru spectacolul „Lumânările dreptăţii” de Csaba Székely, regia Aba Sebestyén, Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania „Tompa Miklós”. Alifantis a anunţat că din 3 iunie va începe un turneu în ţară, în opt teatre, pentru a-i susţine pe artişti, în campania dedicată lor. 

UPDATE - Alexandrina Halic a anunţat Premiul pentru Cel mai bun spectacol de teatru de animaţie/ teatru pentru copii. Câştigător a fost „Poveşti invizibile” de Mihaela Michailov, direcţia de scenă Selma Dragoş, Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG Sibiu şi Centrul de Teatru Educaţional Replika Bucureşti.

„Petrică Ionescu este un fenomen unic, irepetabil, montările lui sunt extraterestre”, a spus Horaţiu Mălăele despre regizorul Petrică Ionescu care a primit Premiul pentru întreaga activitate. „Un gând de preţuire veşnică pentru Ion Caramitru şi George Banu”, a spus regizorul. 

Premiul „Lucian Pintilie” pentru Cea mai bună regie i-a revenit lui Andrei Măjeri pentru regia spectacolului „Cine l-a ucis pe tata?”, dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis, Teatrul Metropolis Bucureşti. „Venii, văzui, învinsei”, a spus „olteneşte” regizorul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.