Aproape 30% din speciile studiate în "lista roşie" a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN) sunt "ameninţate", potrivit barometrului publicat la Marsilia cu ocazia congresului mondial al organizaţiei.
În total, UICN a studiat 138.374 de specii, din care 38.543 (28%) sunt clasate pe diferite categorii "ameninţate", în timp ce specialiştii avertizează asupra unui colaps continuu al biodiversităţii, unii vorbind despre "a şasea extincţie în masă".
Printre speciile emblematice, dragonii de Komodo, cele mai mari şopârle din lume, au trecut de la statutul "vulnerabil", la "în pericol", scrie Le Figaro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
UICN a avertizat că din cauza schimbării climatice, "creşterea temperaturii şi deci nivelul mării ar trebui să-şi reducă habitatul cu cel puţin 30% în următorii 45 de ani". Şi exemplarele care trăiesc în afara parcului natural ce acoperă o parte din insulele din Indonezia unde sunt prezente, îşi văd habitatul ameninţat de activităţile omului.
Alte victime ale oamenilor, rechinii şi pisicile de mare (care fac parte din aceeaşi familie), o reevaluare generală a situaţiei arătând că 37% se află acum în categoriile ameninţate, faţă de 24% în 2014.
Toate speciile astfel clasate se confruntă cu pescuitul excesiv, 31% cu degradarea sau pierderea habitatului şi 10% cu consecinţe ale schimbărilor climatice, potrivit UICN.
În schimb, UICN s-a arătat încântată de „patru specii de ton pescuit comercial recuperate datorită implementării cotelor regionale”, dezvoltate de organizaţii specifice.
Organizaţia, cunoscută pentru „lista roşie” din 1964, care clasifică acum animalele şi plantele în nouă categorii în funcţie de gradul de ameninţare la care sunt supuse, a creat anul acesta „Statutul verde a speciilor”. Statutul verde trebuie să permită observarea unui potenţial de recuperare al unei specii pe termen scurt şi lung, până la un secol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.