Programul „La pas prin atelierele UAP din România” include anul acesta expoziţii, dezbateri şi circuite ghidate de profesionişti din industriile creative în clădirile Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Arad şi Timişoara. Iubitorii de artă au prilejul să întâlnească zeci de artişti excepţionali în universul lor creativ. După expoziţiile vernisate în Bucureşti şi Râmnicu Vâlcea, evenimente urmate de vizite în atelierele locale, programul continuă la Arad şi Timişoara, în perioada 7-16 iulie.
„Îmi amintesc şi acum mirosul furtunilor de vară de la geamul cu vopsea scorojită al primului meu atelier. Una dintre ferestrele lui dădea spre o grădină şi era o privelişte superbă, îmi plăcea să stau acolo să observ transformările naturii în fiecare anotimp. În zilele de vară, lăsam uşa deschisă şi intrau rândunicile ce-şi aveau cuibul la streaşina casei. Mi se aşezau pe lucrări şi stăteam aşa pentru un timp, uitându-ne unele la altele”, spune Edith Torony, artist, Timişoara.
ARAD - Expoziţii şi vizite în ateliere în perioada 7-9 iulie
Opt artişti cu experienţe şi istorii diferite, unii care lucrează în ateliere UAP, iar alţii fără atelier, au colaborat pentru o expoziţie colectivă care va fi vernisată vineri, 7 iulie, de la ora 18.00, la Galeria ALFA din Arad.
Artiştii: Anamaria Şerban, Cosmin Florin Moldovan, Laurian Popa, Diana Serghiuţă, Radu Pandele Mihai Coltofean, Michael Wieczorek şi Ema Hriţcu. Adresa: Bulevardul Revoluţiei Nr. 90, din Arad
Programul „La pas prin galeriile artiştilor” continuă sâmbătă, 8 iulie, între orele 12.00 şi 19.00, când publicul este invitat la plimbare prin Arad, începând din Colonia Artiştilor Pădurice, unde 15 creatori îşi vor deschide pentru prima oară atelierele. Vorbim despre artă în spaţii recent renovate şi funcţionale, reunite într-un ansamblu finalizat în 2021 de Filiala din Arad a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Într-un loc frumos, în apropierea Parcului Pădurice, complexul a devenit un centru creativ al oraşului, care găzduieşte periodic evenimente culturale şi rezidenţe artistice, adesea cu participări internaţionale.
Artişti: Mihai şi Camil Păcurar, Dumitru Şerban, Anamaria Şerban, Delia Brânduşescu, Maria Furnea, Linda Barkasz, Sofia Klemenco, Margareta Şimo, Corina Stoica, Laurian Popa, Diana Serghiuţă, Cosmin Florin Moldovan, Ludmila Moldovan. Adresa Colonia Artiştilor Pădurice: Strada Miron Costin nr. 2C.
Traseul continuă pe strada Lucian Blaga, la nr. 8, unde vor fi deschise atelierele artiştilor Nicolae Popa şi Bianca Hociung. Poveşti colorate se spun şi în strada Mircea Stănescu nr. 1-3 ap. 19, în universul creativ al pictorului Kett Groza.
Organizatorii oferă două tururi ghidate sâmbătă, 8 iulie, programate la ora 12.00 şi 16.00. Punctul de întâlnire este strada Miron Costin nr. 2C. Toate atelierele rămân deschise în perioada anunţată, astfel încât vizitatorii îşi pot alege propriile itinerii.
„Cândva modelam portrete ronde bosse în bucătăria părinţilor, la bloc, iar mai apoi le turnam în uscătoria de la etajul 4. Tot acest proces era un spectacol pentru vecinii care făceau şedinţe în spaţiul respectiv, o cameră îmbâcsită cu fum de ţigară şi danf de ţuică. Spre finalul şedinţelor de asociaţie, analizau cu toţii şi portretele mele din ipsos, o evaluare în stilul caracteristic al muncitorului din fabricile comuniste, care se pricepea la tot, de la legat cu sârmă carburatorul Daciei 1300 din parcare, la culoarea şi modelul cu care zugrăveau casa scării…”, spune Cosmin Florin Moldovan, artist, Arad.
Cosmin Moldovan, absolvent al Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara - secţia sculptură, unde a terminat masteratul şi doctoratul, trăieşte şi lucrează în Arad. Este unul dintre creatorii din Colonia Artiştilor care îşi deschid atelierele la acest sfârşit de săptămână. Va spune poveşti - poate mai vechi, de pe vremea în care lua lecţii preţioase de tratare a metalului la tinichigeria ACR-ului, sau poate altele mai noi, despre viziuni actuale în arta contemporană ori despre misiunea sa de profesor la Colegiul de Artă “Sabin Drăgoi” din oraş.
Membri ai aceleiaşi comunităţi creative, cuplul de artişti Laurian Popa şi Diana Serghiuţă îşi împart de ani de zile orice spaţiu de lucru, fie că au fost ateliere mici cât o debara, cu un singur perete disponibil pentru doi creatori, altele în paragină şi debranşate de la utilităţi sau, mai de curând, unele adecvate. Oricum ar fi ele, spaţiile fizice îşi pun în mod hotărâtor amprenta asupra creaţiei unui artist - spun cei doi. Fie şi numai din motive strict logistice, cum ar fi ambalarea şi transportul unei lucrări de dimensiuni foarte mari.
Radu Pandele nu are atelier în Arad, însă lucrările lui, incluse în expoziţia de deschidere, poartă, într-un fel subtil, identitatea locului în care au fost gândite. Absolvent al Liceului de Artă din Arad, Radu şi-a continuat studiile la Universitatea din Bucureşti, apoi la Cluj şi, în cele din urmă, la Grenoble, în Franţa. Toate lucrările sale - picturi, murale sau sculpturi - au teme filosofice introspective şi sunt influenţate de mediul digital, pornind dintr-un software de modelaj 3D. Chiar şi pentru aventuri în virtual este, însă, necesară o bază fizică în realitate.
„Am un atelier într-o clădire industrială abandonată în ‘89, care a devenit, între timp, un micro centru cultural periferic, cu multe ateliere de artişti, galerii, birouri de animaţie, fotografie, arhitectură. Lucrez aici din 2018 şi, cu toate ca este scumpă chiria, mă bucur de o privelişte frumoasă şi de o suprafaţa de lucru mare. Îmi place în mod special că pot face gălăgie la orice oră din orice zi. M-am ataşat tare de locul acesta, deşi proprietarul clădirii mă cam ţine în suspans când vorbim despre viitor. Îmi lipseşte stabilitatea. Mi-aş dori un loc pe care să îl ştiu al meu pe o perioadă îndelungată”, spune acesta.
Timişoara. Întâlniri inoportune, în perioada 15-16 iulie
De mai bine de 38 de ani, Uniunea Artiştilor Plastici Filiala Timişoara deţine 38 de ateliere de creaţie în oraş, presărate prin subsoluri, demisoluri sau mansarde. Aceste spaţii, gestionate înainte de 1989 prin vechea structura administrativă locală URBIS, au fost încredinţate ulterior UAPT, care le-a atribuit artiştilor care aveau nevoie de spaţii de creaţie. Sâmbătă şi duminică, 15-16 iulie, între orele 12.00-19.00, publicul este invitat într-o plimbare la pas prin aceste spaţii de creaţie. Pe 15 iulie, începând de la ora 19.00, va fi vernisată o nouă expoziţie colectivă, găzduită de sediul UAP. Evenimentul închide prima zi de vizite în spaţiile de creaţie din oraş.
Tururi ghidate vor fi disponibile în fiecare zi, la orele 12.00 şi 15.30, pornind de la puncte de întâlnire din Strada Martir Sebastian Iordan 20-22 şi din strada Ciprian Porumbescu nr 66, ap 11. Atelierele vor putea fi vizitate şi individual.
Centrele creative din Timişoara au de spus nenumărate poveşti, de vreme ce capitala Banatului are o lungă tradiţie în încercările de a organiza viaţa artistică locală. Sunt viziuni cristalizate încă din anul 1903, când se făceau primele demersuri serioase pentru întemeierea Breslei pictorilor, sculptorilor, graficienilor şi artiştilor decoratori. Diverse societăţi şi asociaţii aveau să apară, începând de prin anii ‘20 - ‘30, când a fost înfiinţat Salonul Artelor Bănăţene - un eveniment cu imens prestigiu, care şi-a continuat neîntrerupt tradiţia până astăzi.
Filiala Timişoara a UAPR a adunat, la rândul ei, amintiri din peste 70 de ani de istorie. A fost înfiinţată în 1951, imediat după formarea UAP din România, în anul 1950. Din anul 1956 îşi are sediul în str. George Enescu nr.1 (fosta Dobrogeanu Gherea). Aici au fost atribuite artiştilor şi primele ateliere de creaţie, aducând, pe rând, într-o comunitate excepţională artişti ca Romul Nuţiu, Xenia şi Leon Vreme sau Petre Jecza şi Bela Szakats, printre foarte mulţi alţii.
Timpul a îmbogăţit realitatea cu noi poveşti, iar acum, o nouă generaţie de creatori preia misiunea de a duce toate aceste idei mai departe. Edith Torony, una dintre artistele care expun în evenimentul de lansare, nu are un atelier UAPR, are şi ea o istorie marcată de diverse spaţii de creaţie. S-a născut în 1988, la Timişoara, unde locuieşte şi lucrează. Este absolventă a secţiei de Pictură, Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest din Timişoara, unde a obţinut şi diploma de masterat, în aceeaşi specializare, în 2012. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici, secţia Pictură, Filiala Timişoara, din 2011.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.