Un proiect muzical inedit inspirat de o lucrare a lui George Enescu, prima acordeonistă care urcă pe scena Festivalului "Enescu", Ksenija Sidorova, revenirea uneia dintre orchestrele cele mai iubite ale lumii, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, şi lansarea unei cărţi semnate de actriţa Rodica Mandache marchează principalele momente în penultima zi a Festivalului "Enescu" 2021.
La Sala Radio, de la ora 13.30, prezenţă inedită şi efervescentă va fi acordeonista letonă Ksenija Sidorova care va interpreta lucrarea compozitorului rus Efrem Podgaits în cadrul concertului Orchestrei de Cameră Dogma.
„Proiectul Enescu", creat de cunoscutul violonist Nicolas Dautricourt, va fi prezentat sâmbătă, de la ora 16.30, la Ateneul Român, de Nicolas Dautricourt, Valentin Şerban, Răzvan Popovici, Valentin Răduţiu şi The Capriccio Quartet.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Programul cuprinde lucrări din creaţia lui Enescu, Massenet, Bartok, Ysaye, George-Ioan Păiş, Faure şi Ravel. Dautricourt a iniţiat acest proiect vrăjit fiind de primele acorduri din Octuorul pentru corzi al lui George Enescu.
„Piesa compusă la Paris în 1900 de tânărul George Enescu pe atunci în vârstă de doar 19 ani constituie, după părerea mea, una dintre cele mai mari capodopere ale repertoriului de muzică de cameră şi poate al oricărui gen de muzică cultă.
"În timp ce o descopeream aproape întâmplător la Festivalul Turina din Sevilla, chiar de la primele măsuri am căzut într-un soi de covârşire în faţa frumuseţii acestei opere, în faţa delicateţii sale, a farmecului de nedescris al melodiilor sale, a caracterului său de forţă nemaiauzit, a proporţiilor sale, controlate dar grandioase, a bogăţiei armoniei sale, întemeiată pe un contrapunct atât de inventiv, plin de plăcere şi frământat de inteligenţă... pe scurt, ca şi pentru fiinţa iubită, faţă de care magia operează adesea la prima vedere şi căreia adesea ii atribuim, uneori orbeşte, toate calităţile. Dacă ar trebui să descriu ce mi-a fost dat sa trăiesc la sfârşitul verii 2015, aş vorbi în realitate, mult mai mult decât despre o simplă cucerire de o adevărată dragoste la prima vedere. Având în vedere că fiorul care mă străbătuse la începutul descoperirii rămâne la aceeaşi intensitate, am făcut promisiunea că îmi voi scrie propria poveste cu această lucrare", povesteşte Nicolas Dautricourt.
Rezultatul acestei iubiri profunde este „Proiectul Enescu" care propune publicului atât Octuorul lui Enescu, cât şi o serie de lucrări care descriu stilistic personalitatea lui George Enescu, inclusiv prin prezentarea unor piese semnate de profesorii săi - Gabriel Fauré şi Jules Massenet.
La Sala Palatului, de la ora 19.30 va urca pe scenă celebra Orchestră Regală Concertgebouw din Amsterdam, condusă de Alan Gilbert, care propune un program de lucrări semnate de Nielsen, Strauss şi Rachmaninov. Prima lucrarea a programului este Uvertura de concert Helios de Carl Nielsen, compusă în anul 1903. Este completată de Burlescă în re minor pentru pian şi orchestră TrV 145 de Strauss şi de Rapsodia pe o temă de Paganini op. 43 de Serghei Rachmaninov, în interpretarea virtuozului pianist Kirill Gerstein. Concertul se încheie cu Simfonia nr. 5 op. 50 de Carl Nielsen.
În pauza concertului, actriţa Rodica Mandache va lansa „O carte frumoasă despre un om frumos. Ovidiu Iuliu Moldovan", publicată în luna august 2021 la Editura Oscar Print.
De la 10.30, la sala Auditorium, a avut loc concertul Orchestrei Controcorrente alături de Andreas Staier, la clavecin, cu un program complex de lucrări de Johann Sebastian Bach.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.