Regizorul Kirill Serebrennikov, care este arestat la domiciliu în Rusia, regizează de la 2.250 de kilometri distanţă opera comică "Così fan tutte", de Wolfgang Amadeus Mozart, care va avea premiera, duminică, la Zurich, notează The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Kirill Serebrennikov, unul dintre cei mai importanţi regozori de scenă şi cineaşti ruşi, este arestat la domiciliu din august 2017, în aşteptarea procesului său în care este acuzat de corupţie, o pedeapsă pentru activitatea sa provocatoare care a iritat elita de la conducerea Rusiei. El este acuzat că a deturnat 133 de milioane de ruble, adică 2,3 milioane de dolari, din fonduri guvernamentale alocate festivalului pe care îl prezidează. Dacă va fi condamnat, riscă 10 ani de închisoare. 

În ciuda arestării sale, care demonstrează din nou opacitatea Rusiei şi uneori sistemul judiciar arbitrar, Serebrennikov regizează o producţie a operei "Così fan tutte", de Mozart, care va avea premiera, duminică, la Zurich. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De o manieră care seamănă mai degrabă cu spionajul internaţional decât cu producţia de teatru, care implică schimburi de stickuri de memorie, un avocat face pe curierul şi cu extrem de multă răbdare, Opera din Zurich a găsit o cale pentru ca directorul să conducă repetiţiile din detenţie, aflat la 2.250 de kilometri.

În spaţiul din biroul companiei, unde marţi au avut loc repetiţii, un semicerc de scaune a fost aranjat în jurul unui iPad conectat la o instalaţie de sonorizare. Membrii distribuţiei şi echipa s-au aşezat alături de coregraful Evgeni Kulagin, care a colaborat mult timp cu Serebrennikov şi care-i este asistent de regie acum. Ei au luat legătura prin intermediul unui ecran cu Serebrennikov şi au aşteptat indicaţiile sale regizorale. 

În următoarele 40 de minute care au urmat, regizorul a făcut observaţii atât de natură tehnică, cât şi filosofică, în rusă şi engleză. 

"Dacă corpul vostru nu spune nimic, atunci corpul ucide vocea", i-a instruit el pe cântăreţi, pe care nu i-a văzut sau auzit în persoană. "Publicul are nevoie să înţeleagă tot ceea ce vede pe scenă fără a avea nevoie să citească supratitrarea". 

"Nu pierde şansa de a arăta cu ce fel de sentimente ai părăsit scena", a continuat el despre o ieşire de care a fost nemulţumit. "Nu te grăbi!". 

Serebrennikov a creat scenografia pe două nivele a producţiei, precum şi costumele acestui spectacol. 

Regizor de teatru recunoscut în Europa şi realizator de filme prezentate în festivalurile de la Cannes şi Veneţia, el a fost arestat în noaptea de 21 spre 22 august 2017. El a fost arestat la domiciliul său din Moscova. Bunurile sale au fost confiscate de autorităţi în noiembrie.

Fără să fie un opozant deschis al preşedintelui Vladimir Putin, Serebrennikov a invocat de mai multe ori presiuni din partea autorităţilor asupra creaţiei artistice, motivate de apărarea valorilor tradiţionale. Creaţia sa, care abordează teme precum politica, religia sau sexualitatea, a fost adesea criticată de militanţii ortodocşi sau de autorităţi.

În vârstă de 49 de ani, Serebrennikov - reputat regizor, critic al politicii ruse şi mai ales al anexării peninsulei Crimeea de către Federaţie - spune că acuzaţiile au fost fabricate.

Anul acesta, filmul său "Leto" - despre muzicianul rock Viktor Tsoi - a fost inclus în selecţia Festivalului de la Cannes, iar la Bucureşti a rulat în festivalul Les Films de Cannes, pe 24 octombrie, când a fost organizat şi un moment special dedicat sprijinirii cineastului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.