Jurnalistul algerian Khaled Drareni, în vârstă de 40 de ani, aflat în detenţie de la sfârşitul lui martie, a fost condamnat luni la trei ani de închisoare, o pedeapsă foarte severă, la capătul unui proces considerat un test pentru libertatea de informare în Algeria, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Este un verdict foarte grav pentru Khaled Drareni. Trei ani de pnchisoare. Suntem surprinşi. Dosarul este gol", a declarat pentru AFP Nouredine Benissad, un avocat al Apărării care intenţionează să facă apel. 

Pe 3 august, procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru directorul site-ului de informaţie online Casbah Tribune, care este corespondent în Algeria pentru canalul francez de televiziune Tv5 Monde şi pentru ONG-ul Reporters sans frontières (RSF).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Închis din 29 martie în centrul penitenciar din Kolea, în apropiere de Alger, Khaled Drareni a fost acuzat "de incitare la adunare" şi "atentat la unitatea naţională" după ce a transmis pe 7 martie, la Alger, de la o manifestaţie a mişcării Hirak, răscoala populară care a zguduit Algeria timp de peste un an până la suspendarea de acum o lună din cauza pandemiei de Covid-19. 

"Acuzaţiile au fost nefondate. Este meseria de jurnalist", a estimat Benissad, care este şi preşedintele Ligii algeriene a drepturilor omului (LADDH).

Cei doi co-acuzaţi ai lui Khaled Drareni, Samir Benlarbi şi Slimane Hamitouche, două figuri ale mişcării de contestare antiregim, au primit fiecare doi ani de închisoare. Pentru că au executat deja durata nu vor mai intra în închisoare. 

Apelurile la eliberarea jurnalistului s-au înmulţit în ultimele săptămâni. 

Cotidianul francofon El Watan a calificat anunţul verdictului "un test major pentru puterea politico-judiciară actuală". "Fie arată o dorinţă sinceră de a deschide o nouă eră de aparenţă politică, fie rămâne îngheţat în status quo-ul actual, al cărui principal scop este de a îngrădi libertatea de expresie". 

Justiţia algeriană a intensificat în ultimele luni anchete şi condamnări ale militanţilor Hirak, ale opozanţilor politici, jurnaliştilor şi blogerilor. Unii jurnalişti au fost acuzaţi de regim că sunt provocatori, că ameninţă interesul naţional şi că activează în numele "străinilor". Mulţi dintre ei sunt în închisoare şi procese sunt în derulare. 

Algeria se află pe locul 146 (din 180) în clasamentul mondial al libertăţii presei 2020 stabilit de RSF. A pierdut cinic locuri în raport cu 2019 (locul 141) şi locul 27 în 2015 (119). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.