Juliette Binoche, actriţa franceză premiată cu Oscar pentru rolul din filmul "Pacientul englez", a declarat duminică seară, într-o conferinţă de presă la Institutul Francez din Bucureşti, că Nadia Comăneci a fost o figură importantă pentru ea, care a inspirat-o. Actriţa a sunat chiar la ambasada României din Franţa pentru a afla adresa gimnastei şi i s-a spus că locuieşte în Carpaţi. De atunci a visat să ajungă unde a trăit celebra gimnastă.
"Pentru mine Nadia Comăneci a fost figură extrem de importantă şi m-a inspirat. Mi-au plăcut doi oameni în viaţa mea: un actor foarte frumos, de care eram îndrăgostită, şi Nadia Comăneci, pe care încercam să o imit la piscină. Cu celălalt nu puteam să fac nimic, pentru că nu puteam ajunge la el. Chiar am sunat la ambasada României în Franţa, mama mi-a spus să sun, dacă tot vreau, şi mi-au spus că ea locuieşte în Carpaţi. De atunci am visat să ajung să văd Carpaţii. Acum, am ajuns!", i-a cucerit Juliette Binoche pe jurnalişti la Bucureşti. "Aveam postere peste tot în camera mea cu Nadia", a adăugat ea.
Juliette Binoche se află la Bucureşti pentru două evenimente incluse în Festivalul Naţional de Teatru: proiecţia filmului "Polina", semnat Anjelin Preljocaj şi Valérie Müller, care a avut loc duminică, şi pentru spectacolul-eveniment dedicat artistei Barbara, care va încheia luni seară FNT 2017.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La finalul celor două proiecţii ale filmului "Polina" de la Bucureşti, Binoche a vorbit despre cum a învăţat să improvizeze, cum a înţeles meseria de coregraf şi ce este "exigenţa" în coregrafie.
"Eu m-am întâlnit cu Angelin în urmă cu mai mulţi ani şi acum, când mi-a prezentat acest scenariu şi l-am citit, mi s-a părut că elementul, tema sa, şi anume parcursul artistului care caută ceva, dar nu ştie ce până la urmă, este o temă importantă care trebuie să fie simbolizată. Este de fapt acel loc din fiecare către care nu ajungem foarte uşor (...) Chiar şi eu la începutul carierei mele m-am simţit pierdută. Până la urmă este parcursul oricărei fiinţe umane dar, cred eu, că artistul este cel care reuşeşte să întruchipeze cel mai bine acest parcurs", au fost primele cuvinte ale actriţei Juliette Binoche.
"A fost o adevărată aventură", a mărturisit coregraful Angelin Preljocaj despre lucrul la filmul său, "Polina". "Valerie a scris scenariul şi am coregizat acest film. Eu sunt coregraful care a participat la film şi apoi Juliette ne-a ajutat extrem de mult, pentru că în acest film sunt mulţi dansatori care nu cunosc actorie, şi generozitatea ei faţă de aceşti tineri actori debutanţi a fost extraordinară şi mi se pare că în final calitatea interpretării lor actoriceşti a ajuns să fie de un nivel optim".
În cursul filmărilor, "am fost foarte atentă la Angelin şi am încercat să fur de la el anumite moduri, expresii, aşa că la un moment dat ajunsesem să semăn foarte mult cu el", a continuat Binoche.
Actriţa a povestit plină de entuziasm o întâmplare de la filmări, dezvăluind că avea o cască în ureche pentru a auzi cât mai bine indicaţiile coregrafului Angelin Preljocaj. "În momentul în care filmam scenele de coregrafie aveam o cască în ureche astfel încât Angelin să-mi dea indicaţii regizorale precise şi să am vocabularul tehnic cât mai precis. Am auzit în cască discuţiile celor doi regizori şi pot să vă spun că într-adevăr au lucrat împreună la acest film şi a existat o frumoasă complicitate între ei, dar şi veşnicele întrebări şi angoase regizorale. La un moment dat, Angelin şi-a dat seama că aud şi, supărat, a tăiat microfonul".
Nu au existat dubluri la acest film, regizorii nu au vrut să trişeze înlocuind corpurile actorilor. "Corpurile pe care le vedeţi pe ecran sunt cele ale dansatorilor şi ale actorilor (...) Când o vedeţi pe Juliette dansând să ştiţi că ea este", a precizat regizoarea Valérie Müller.
Juliette Binoche a povestit şi cum a dansat în acest lungmetraj, despre scena în care coregrafa, personajul interpretat de ea, trebuia să facă o selecţie de dansatori, improvizând.
"Am făcut o mulţime de greşeli, nu-mi aduc aminte să fi căzut, în orice caz îmi amintesc că Angelin a fost extrem de răbdător cu mine şi a repetat de sute de ori aceleaşi mişcări. Îmi amintesc de o scenă în care coregraful pe care-l interpretam făcea o selecţie de dansatori şi Angelin mi-a spus: De ce nu improvizezi dansul? Deci, nu am avut nicio pregătire pentru scena respectivă, dar până la urmă m-am lansat, mi-a fost foarte teamă, dar mi-am zis că asta fac până la urmă coregrafii. M-am lansat", a povestit actriţa, care a adăugat că a fost impresionată de sacrificiul şi exigenţa de care dau dovadă coregrafii.
Ea a vorbit despre cum a ieşit din zona de confort şi cum a realizat ce face un dansator. "Nu am bazele unui dansator, dar am fost animată de o dorinţă puternică şi aceasta m-a dus către descoperirea propriei energii", a afirmat actriţa.
Luni seară, de la ora 20.00, la Sala Studio a TNB, Juliette Binoche va aduce un tribut artistei Barbara, la 20 de ani de la dispariţia ei, într-un spectacol-eveniment, "Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)", în care va interpreta texte compuse de muziciană, acompaniată la pian de Alexandre Tharaud.
Juliette Binoche a spus câteva cuvinte şi despre spectacolul pe care-l va juca luni, dezvăluind bucătăria din spatele acestuia.
"În momentul în care am fost contactată pentru acest spectacol, Alexandre căuta pe cineva care să citească textele melodiilor Barbarei. Citind mi-am dat seama ca aceste cuvinte trebuie integrate cumva şi a trebuit să facem o selecţie pentru că nu puteam avea un spectacol de şase ore, deci am ales anumite cântece şi spectacolul a fost construit în felul acesta. Spectacolul are ca temă pasiunea Barbarei pentru muzică şi pasiunea pentru cuvinte, pentru poezie. Am încercat să prezentăm lucrurile nu într-o cronologie biografică, ci să ne axăm pe tema fundamentală a vieţii sale, dorinţa de dragoste care a animat-o. Pentru că, după incestul pe care l-a trăit cu tatăl ei, toată viaţa ei a căutat această dragoste aparte în toţi bărbaţii pe care i-a cunoscut şi a fost animată de acest foc interior, care a reuşit să o transforme prin artă".
Festivalul Naţional de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediţie, are loc în perioada 20 - 30 octombrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.