După mai multe luni de anchetă, o acţiune sincronizată condusă de Poliţie şi Autoritatea pentru antichităţi şi de administraţie fiscală israeliană, au fost recuperate fragmente de stauete, kylix grecesc (vas pentru vin), obiecte romane din teracotă, ceramică pictată, capete ornamentate, pietre preţioase încrustate în bijuterii, busturi fin cizelate, bani vechi şi chiar şi o coloană.
Această captură minuţios pregătită a avut loc luni, în regiunea Tel Aviv, în centrul Israelului, şi a oferit anchetatorilor mii de antichităţi din cele mai diverse, provenite nu doar din bazinul mediteranean - Grecia, Italia, Africa, Levant - dar şi din America de Sud.
Valoarea estimată a acestui ansamblu de piese confiscate depăşeşte 10 milioane de sicli (în jur de 2,55 de milioane de euro).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Am fost uimiţi să descoperim în depozitele şi casele suspecţilor mii de obiecte care meritau a fi expuse în muzee, inclusiv unele rare care datează din primul mileniu înainte de Hristos până în secolul al XI-lea după Hristos", a declarat Amir Ganor, directorul Unităţii de prevenire a furturilor din cadrul Autorităţii de antichităţi israeliene. Este vorba despre una dintre cele mai importante operaţiuni de acest tip de până acum în Israel.
În ultimii ani s-a constatat o explozie spectaculoasă a traficului ilicit de antichităţi şi de bunuri culturale de tot felul, alimentat de creşterea săpăturilor clandestine, dezvoltarea comerţului online, instabilitatea unor regiuni (Siria, Libia, Yemen, Irak) şi - în Europa - renaşterea precarităţii legată de consecinţele economice a crizei de Covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.