Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi preşedintele de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură de la Romexpo, a deschis ediţia a 25-a a evenimentului, atribuind cărţii titulatura de "Excelenţa voastră!".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Încep intenţionat neprotocolar. Ar trebui să încep cu expresia "Excelenţa voastră" şi să vă spun că această "Excelenţă" este pentru noi, Cartea. Cartea din toate timpurile, de când s-a scris prima oară, în urmă cu câteva mii de ani, până la cartea digitală de astăzi”, a spus Ioan Aurel Pop.

Istoricul a punctat câteva date legate de carte şi apariţia ei pe teritoriul ţărilor româneşti. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Pentru că suntem în anul Centenar al Marii Uniri, pentru că suntem la nouă decenii de când s-a emis pentru prima oară pe undele radio, suntem la a 25-a ediţie a unui târg românesc de carte, vreau să vă reamintesc că de la invenţia tiparului au trecut peste 550 de ani, dar de când s-a tipărit prima carte pe pîmânt românesc au trecut 510 de ani - cartea religioasă de la Târgovişte „Liturghierul lui Macarie”, iar de când s-au tipărit primele cărţi româneşti la Braşov au trecut aproape 500 de ani, ceea ce ne arată că avem o tradiţie excepţională şi la nivel european în legătură cu cartea. Vă reamintesc că sunt 330 de ani de când la Bucureşti, în ultimele zile ale domniei lui Şerban Cantacuzino, se scotea "Biblia de la Bucureşti", rod al eforturilor intelectualilor din cele trei ţări româneşti".

Prin urmare, a afirmat preşedintele Academiei Române, "celebrând cartea, ne celebrăm pe noi. Şi ne amintim de valorile spirituale ale acestui pământ, iar pentru mine Cartea este singurul mare izvor de înţelepciune a omenirii, de aceea se cuvine să o celebrăm şi o numim măcar în aceste zile, "Excelenţa voastră".

Prezent la deschidere, George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, s-a declarat onorat să vorbească la acest eveniment, accentuând că reafirmarea libertăţii noastre, în an Centenar, poate fi făcută cel mai bine prin "celebrarea limbii şi literaturii române, prin reafirmarea rigorii ştiinţifice a cercetătorilor sau a imaginaţiei libere şi creative a poeţilor şi scriitorilor noştri, prin accesul rapid şi neîngrădit la ideile şi preocupările celorlalte conştiinţe vii ale planetei, prin traducerilor autorilor noştri de pretutindeni”.

Georgică Severin, preşedinte-director general al SRR, organizator al târgului, a afirmat că "România este anul acesta vedeta târgului”, cu speranţa ca această ediţie a târgului să fie un succes.

Standul România Centenar, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Muzeul Municipiului Bucureşti, va oferi publicului Gaudeamus un prilej de a se întâlni şi dialoga cu câţiva dintre cei mai apreciaţi scriitori, critici literari şi istorici români ai momentului.

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR) a afirmat: “Standul cu care suntem prezenţi la târg este cel cu care România a fost prezentă la Leipzig şi cu care a fost la Frankfurt anul acesta. Încercăm să gestionăm un program cât mai divers punând accent pe apariţiile dedicate Centenarului. Pe lângă lucrări de istorie literară, veţi întâlni şi alte volume editate de alte edituri”.

Directorul MNLR a subliniat că la această ediţie, la stand, vor fi prezenţi 30 de poeţi din toate zonele geografice, inclusive Voevodina şi Republica Moldova, care vor participa în programul de lecturi.

Târgul Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură se desfăşoară între 14 şi 18 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo. Tema centrală a ediţiei este “România Centenar”, şi va fi ilustrată prin intermediul unui stand reprezentativ, care va găzdui o colecţie de circa 600 de volume dedicate acestui moment istoric şi circa 50 de evenimente (lansări şi prezentări de carte, dezbateri, proiecţii de film, lecturi publice).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.