Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă deschiderea sesiunii I/ 2021 a apelurilor de proiecte finanţate din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI), cu un total de 5.000.000 lei.
Suma de 5.000.000 lei este disponibilă pentru proiecte care se înscriu în cele patru categorii, şi anume: intervenţii de urgenţă (1.500.000 lei), pregătirea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei); Reşiţa, 250 de ani de siderurgie, pentru protejarea patrimoniului industrial - lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (1.000.000 lei), respectiv Timişoara, Capitală Europeană a Culturii - lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (1.000.000 lei), potrivit unui comunicat transmis News.ro.
Priorităţile anuale în vederea finanţării prin TMI sunt punerea în siguranţă a monumentelor istorice în pericol, angajarea comunităţilor patrimoniale şi a comunităţilor locale în protejarea monumentelor istorice şi contribuţia la marcarea unor aniversări istorice şi la programe naţionale şi europene dedicate patrimoniului cultural. Prin urmare, primele două apeluri – intervenţii de urgenţă şi proiectare (elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru restaurare) – au adresabilitate naţională, în timp ce apelurile tematice vin să sprijine eforturile de recuperare şi punere în valoare a patrimoniului construit, în contextul unor proiecte mai ample de promovare şi de dezvoltare locală prin intermediul patrimoniului cultural.
"După apelul derulat în perioada mai-iulie 2020, ale cărui roade se văd deja prin finalizarea unor proiecte de punere în siguranţă necesare, respectiv avizarea documentaţiei pentru intervenţii de restaurare viitoare importante, revenim cu noi oportunităţi pentru proprietari şi administratori de a salva şi de a interveni în mod benefic asupra unor monumente istorice vulnerabile. Particularitatea apelului I/ 2021 - pe lângă acţiunile tematice - constă, pe de o parte, în accentul pus pe intervenţiile de urgenţă şi punerea în siguranţă - cu prioritate - a unora dintre cele mai ameninţate monumente, iar pe de altă parte pe pregătirea documentaţiei tehnice necesare în accesarea unor finanţări europene sau naţionale mai ample, dedicate restaurării imobilelor de patrimoniu în următorul exerciţiu financiar", declară Ştefan Bâlici, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului.
Sumele disponibile în acest moment din fondul Timbrului Monumentelor Istorice fac posibile momentan doar cele patru subprograme de finanţare ante-menţionate, ce urmează a fi lansate eşalonat, conform calendarului următor:
Joi, 24 decembrie – subprogramul intervenţii de urgenţă (IU) şi pregătirea documentaţiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (proiectare)
Luni, 28 decembrie – subprogramul acţiuni tematice Reşiţa, 250 de ani de siderurgie pentru protejarea patrimoniului industrial - lucrări de întreţinere şi reparaţii curente
Marţi, 29 decembrie – subprogramul acţiuni tematice Timişoara, Capitală Europeană a Culturii – lucrări de întreţinere şi reparaţii curente.
Pot beneficia de finanţarea prin Timbrul Monumentelor Istorice, participând cu proiecte şi cofinanţare în cadrul acestui apel, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric aflat pe teritoriul României.
Potrivit INP, valoarea minimă a cofinanţărilor puse la dispoziţie sau atrase de beneficiar este de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanţării solicitate. Institutul Naţional al Patrimoniului acordă aceste finanţări nerambursabile prin Timbrul Monumentelor Istorice pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 31 octombrie 2021.
Fiecare subprogram are condiţii specifice de eligibilitate şi vă invităm să urmăriţi pagina www.patrimoniu.ro/timbru pentru studierea documentaţiei aferente înscrierii cu proiecte, pe măsură ce aceasta devine disponibilă.
Detalii şi clarificări pot fi obţinute prin e-mail la adresa finantare.timbru@patrimoniu.ro sau la telefon, la numărul: 021-336.60 (în timpul orelor de program).
Pe parcursul lunii ianuarie 2021 vor avea loc sesiuni de clarificare publice (online) pentru fiecare dintre cele 4 subprograme ale prezentului apel. Calendarul acestora va fi anunţat în timp util, atât pe pagina www.patrimoniu.ro, cât şi prin email.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.