Cererile pentru finanţarea subprogramele "Timişoara Capitală Europeană a Culturii" şi "Reşiţa - 250 de ani de siderurgie" (sesiunea I/ 2021) din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI 2021) pot fi depuse până la 31 martie, anunţă Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).
"Reşiţa. 250 de ani de siderugie" pentru protejarea patrimoniului industrial - lucrări de întreţinere şi reparaţii curente are un buget disponibil de 1.000.000 lei, la fel şi "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii" pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente.
Termenul limită pentru finalizarea proiectelor rămâne cel de 31 octombrie 2021.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit INP, extinderea termenului limită iniţial (1 martie 2021) răspunde semnalărilor primite cu privire la dificultatea pregătirii de cereri de finanţare pentru imobile cu mulţi proprietari - cazul majorităţii clădirilor vizate de acest apel, de exemplu imobile de raport din cartierele istorice ale Timişoarei - , la care se adaugă noutatea şi lipsa experienţei în ceea ce priveşte construirea unor proiecte de intervenţie asupra patrimoniului industrial ("Reşiţa. 250 de ani de siderurgie").
Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară destinată finanţării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Timbrul monumentelor istorice se aplică în procent de 2% asupra vânzărilor de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice şi se percepe de la operatorii economici, editori sau producători, de la proprietari, titulari ai dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra imobilelor situate în zona de protecţie a monumentelor istorice în zonele construite protejate sau de la beneficiarii veniturilor realizate, după caz.
Dat fiind că scopul instituirii Timbrului Monumentelor Istorice este stimularea protejării patrimoniului construit, proprietarii sau operatorii economici care contribuie în mod direct la protejarea unor monumente istorice cu o sumă cel puţin egală cu cea calculată pentru Timbrul Monumentelor Istorice sunt exceptate de la plată.
Printre cei mai mari contribuabili la fondul Timbrului Monumentelor Istorice în anul precedent (2019) menţionăm instituţii precum Teatrul Naţional din Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti sau Turism Felix SA - Băile Felix, în timp ce în categoria exceptaţilor de la plata taxei care au contribuit la protejarea monumentelor istorice dorim să nominalizăm în mod special Compania de Administrare a Domeniului Bran, Teatrul Gong din Sibiu şi Biserica Evanghelica fortificată din satul Viscri, jud. Braşov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.