Un detectiv de artă olandez a recuperat un preţios tablou al lui Vincent van Gogh, care a fost furat dintr-un muzeu într-un jaf la miezul nopţii, în timpul lockdown-ului, în urmă cu trei ani şi jumătate, a anunţat poliţia, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Arthur Brand a intrat în posesia tabloului dispărut, „The Parsonage Garden at Nuenen in Spring”, pictat în 1884 şi în valoare de 3-6 milioane de euro (2,6-5,2 milioane de lire sterline), luni, la domiciliul său din Amsterdam, adus într-o geantă Ikea albastră.

Brand, cunoscut drept „Indiana Jones al lumii artei” pentru că a dat de urma unei serii de opere de artă pierdute, a declarat pentru AFP că confirmarea faptului că tabloul este Van Gogh cel furat a fost „unul dintre cele mai mari momente din viaţa mea".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Arthur Brand, în cooperare cu poliţia olandeză, a rezolvat această chestiune”, a confirmat Richard Bronswijk, de la unitatea de combatere a infracţiunilor din domeniul artelor din cadrul poliţiei olandeze. „Acesta este cu siguranţă cel adevărat, nu există niciun dubiu în această privinţă”.

Brand a declarat pentru AFP că apelurile frecvente ale sale şi ale poliţiei olandeze de a restitui opera de artă furată au dat în cele din urmă roade atunci când un bărbat, a cărui identitate nu a fost dezvăluită pentru propria sa siguranţă, i-a înmânat lui Brand tabloul într-o pungă Ikea albastră, acoperit cu folie cu bule şi învelit într-o husă de pernă.

Un clip video furnizat de Brand îl arată pe acesta despachetând tabloul în salonul său şi rămânând uimit când îşi dă seama ce este. „Nu mi-a venit să cred”, a spus el.

Tabloul a fost sustras din Muzeul Singer Laren de lângă Amsterdam la 30 martie 2020, într-un jaf care a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

Poliţia olandeză a publicat imagini video la scurt timp după furt, în care se vede un hoţ care sparge o uşă de sticlă în mijlocul nopţii, înainte de a ieşi în fugă cu tabloul sub braţul drept.

În aprilie 2021, poliţia a arestat pentru furt un bărbat numit în presa olandeză Nils M. Ulterior, acesta a fost condamnat la opt ani de închisoare. De asemenea, a fost condamnat pentru furtul unei alte capodopere, de Frans Hals, numită „Two Laughing Boys”.

Brand şi-a câştigat faima pentru recuperările sale remarcabile de opere de artă furate, inclusiv statuile de bronz „Hitler’s Horses”, un tablou de Picasso şi un inel care a aparţinut lui Oscar Wilde.

Acest bărbat, identificat de presa olandeză ca fiind Peter Roy K, se afla în spatele gratiilor pentru un caz separat care implica importul şi exportul de cocaină pe scară largă, a spus Brand. K a vrut să folosească tabloul ca garanţie pentru a negocia o reducere a sentinţei sale.

Brand a confirmat identitatea lui Peter Roy K, subliniind că a declarat anterior că „nu se va face nicio înţelegere pentru o reducere a pedepsei”. Cu toate acestea, locul unde se află Van Gogh a rămas un mister până acum două săptămâni, când un bărbat l-a contactat pe Brand spunând că vrea să îl returneze.

După câteva negocieri, Brand l-a convins pe bărbat - care nu avea „nicio legătură cu furtul”, potrivit detectivului de artă - să înapoieze opera de artă.

„Bărbatul mi-a spus: 'Vreau să returnez Van Gogh. Mi-a provocat o durere de cap imensă'”, pentru că nu putea fi folosit ca monedă de schimb, a declarat Brand. „Într-o operaţiune realizată în strânsă coordonare cu poliţia olandeză, am recuperat tabloul”, a adăugat el.

Tabloul, care datează de la începutul carierei lui Van Gogh, înainte ca prolificul artist să devină celebru pentru picturile post-impresioniste care îl caracterizează, a fost restituit directorului Muzeului Groninger, de unde a fost împrumutat Muzeului Singer Laren.

Tabloul lui Hals „Doi băieţi care râd” lipseşte în continuare, dar Brand a declarat că speră ca şi această pictură să fie returnată în curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.