Două dintre bijuteriile furate anul trecut de la Muzeul Grünes Gewölbe din Dresda, unul dintre cele mai opulente din Germania, ar fi puse în vânzare, potrivit unei firme de securitate israeliene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Persoane care susţin că ar deţine bijuteriile Diamantul alb din Dresda şi Steaua Ordinului Polonez al Vulturului Alb le pun în vânzare pentru 9 milioane de euro (10 milioane de dolari), a spus Zvika Nave, director executiv al CGI Group.

Compania afirmă că a fost solicitată să investigheze măsurile de securitate din muzeu şi condiţiile în care a avut loc jaful, care a ţinut prima pagină a ziarelor anul trecut. 

Cei doi hoţi au pătruns în Muzeul "Boltei Verzi", care adăposteşte una dintre cele mai vechi şi mai bine păstrate colecţii de comori din Europa, printr-o fereastră cu bare pe care le-au tăiat, la primele ore ale zilei de 25 noiembrie 2019, şi au folosit un topor pentru a sparge vitrinele în camera în care se aflau bijuteriile.

Diamantul alb din Dresda şi steaua Ordinului Polonez al Vulturului Alb se aflau printre cele peste două duzini de piese furate. 

Hoţii au cerut să fie plătiţi în Bitcoin, potrivit firmei de securitate, care pretinde că a primit şase sau şapte email-uri, primul fiind trimis săptămâna trecută, potrivit Dpa. 

Poliţia oferă 500.000 de euro recompensă pentru informaţii utile cu privire la jaf. 

Muzeul Grünes Gewölbe a fost închis publicului timp de o lună şi jumătate după jaf. Nu se ştie când va fi redeschis. 

Muzeul este reputat ca deţinând una dintre cele mai importante colecţii de comori din Europa, constând în argintărie, pietre preţioase, porţelan, sculpturi în  fildeş sau ambră, bronzuri şi recipiente împodobite cu pietre preţioase.

Între comorile muzeului se află un cap de maur, înalt de 64 de centimetri, împodobit cu smaralde şi un safir de 548 de carate, oferit de ţarul Petru I al Rusiei.

Una dintre piesele cele mai prestigioase ale muzeului, un diamant de 41 de carate, este expus în prezent la Metropolitan Museum, la New York, în cadrul unei expoziţii "«Making Marvels»: Ştiinţă şi splendoare în Europa”.

Muzeul a fost renovat în 2004, iar colecţiile vechi erau expuse la parter, unde s-a comis furtul. La primul etaj sunt expuse, în prezent, expoziţii temporare.

Această spectaculoasă spargere este al doilea furt important din Germania comis în ultimii ani.

În 2017, o monedă uriaşă de aur, de 100 de kilograme, în valoare de 3,75 de milioane de euro, a fost furată de la Bode-Museum din Berlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.