A fost lansat muzeul virtual Herculane Stories, o iniţiativă complexă, dezvoltată în ultimul an de Asociaţia ESCU, prin care s-au colectat, digitalizat, cercetat şi prelucrat mii de materiale şi obiecte care sunt în strânsă legătură cu patrimoniul staţiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de pionierat a adus împreună operatori culturali, instituţii, experţi, colecţionari, dezvoltatori şi programatori new media, personalităţi şi membri ai comunităţii locale, pentru a recupera şi revitaliza reperele turistice şi culturale ale oraşului, pentru a-i construi o naraţiune deopotrivă obiectivă şi emoţională, prezentată din mai multe perspective.

În muzeul virtual se regăseşte o colecţie impresionantă ca impact vizual de articole curatoriate din multiple surse, care acum vor avea o amprentă digitală permanentă ce le va spune povestea.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Acest lucru a implicat construirea unui muzeu virtual cu destinaţie de promovare, conservare şi valorificare a patrimoniului cultural material şi imaterial al staţiunii, cât şi instrumente multidisciplinare, precum expoziţii online şi fizice, ateliere educative şi interviuri, urmând ca fir roşu readucerea în prim-plan a evoluţiei oraşului în timp şi spaţiu şi prin oamenii care au avut o conexiune cu oraşul sub o formă sau alta.

"Herculane Stories a pornit de la un vis personal şi o dorinţă de implicare în viaţa staţiunii, dincolo de experienţa romanţată de simplu turist, lucru care s-a transformat cumva natural într-un proiect-experiment matur, ce a condus la realizarea unei platforme online multimodală ca senzaţie de navigare, reactivare şi mapare culturală şi turistică a principalelor repere istorice şi comunitare din Băile Herculane. Staţiunea şi oamenii de acolo merită din plin configurarea unui muzeu fizic, de sine stătător, însă până atunci, Herculane Stories reprezintă un context prielnic pentru a oferi o incursiune interactivă în poveştile de viaţă ale oamenilor din localitate, a căror memorie e încă activă astăzi şi ale căror mărturii pot contribui la cum înţelegem, interpretăm, construim sau deconstruim identitatea culturală a acestei staţiuni, în sens universal. Prin proiectul nostru, povestea fermecătoare şi aproape poetică a Băile Herculane este păstrată, celebrată şi dusă mai departe în era digitală, invitând la explorare şi descoperire de către vizitatori din întreaga lume", a spus Andreea Dănescu, fondator Herculane Stories, preşedinte Asociaţia ESCU.

Rezultatul final este un muzeu virtual compus dintr-un mix dinamic de reprezentări reale ale spaţiilor şi a obiectelor şi materialelor 3D documentate, juxtapuse cu istorisirile relatate de comunitatea locală, urmărind o descriere documentată, extrem de vie şi amănunţită a vieţii locale cu întreg universul său de activităţi, istorii intime şi simbolistică a locului.

Etapele de dezvoltare ale proiectului

Cercetare, scanare 3D şi programare

Proiectul Herculane Stories şi-a asumat în urmă cu un an expunerea acestor poveşti şi istorii prin găzduirea iniţial a unei expoziţii fizice pop-up, apoi prin etapa cea mai amplă, pe care urmează să o experimentaţi în muzeul virtual interactiv, care leagă modelele 3D ale zonei geografice, Vila Elisabeta - ca spaţiu imaginar ce găzduieşte muzeul, situl istoric cheie al muzeului, apoi diferitele artefacte şi materialele multimedia care variază de la arhive de fotografii, obiecte personale, scanari digitale istorice, animaţii, documente, înregistrări video şi audio, precum şi alte formate. Prin aceste conversaţii şi maleabilitatea datelor digitale, sperăm să creştem implicarea vizitatorilor şi să putem îmbogăţi povestirile importante din punct de vedere istoric prin interacţiuni directe şi imediate ale acestora cu exponatele muzeului virtual.

"Acest proiect a deschis explorarea duală atât a trecutului istoric prin arhivarea digitală a unui patrimoniu bogat şi unic în România acumulat în ultimii aproape 2000 de ani şi până astăzi, cât şi o explorare a viitorului, cartografiind noi formate media interactive, tridimensionale şi imersive, capabile să interpreteze conceptul muzeal în prezentul digital şi să îl disemineze publicului online şi offline deopotrivă", a afirmat Ciprian Făcăeru, scenograf muzeu virtual, din echipa Augmented Space Agency.

Conţinut expoziţional:

Combinând arta cu creativitatea, expoziţia virtuală este structurată pe mai multe paliere scenografice, care îmbină cronologic firul narativ al istoriei cu obiecte de patrimoniu şi de arhivă personală. În acest fel, muzeul virtual devine un spaţiu conversaţional prin care s-au colectat, documentat, expus şi arhivat digital mărturiile vii ale comunităţii, de la poveşti trăite, la imaginile, sunetele, ideile, legendele locului, până la patrimoniul natural şi fenomenele istorice şi culturale zonale. În urma mai multor cercetări antropologice şi discuţii cu comunitatea locală, am creat în cadrul expoziţiei o zona participativă în care veţi regăsi o colecţie impresionantă de arhivă de fotografii, obiecte personale, consemnări sub formă de texte şi obiecte din ultimul secol care îşi spun povestea digitală şi păstrează moştenirea culturală a staţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.