Patru organizaţii, Asociaţia Cartierul Creativ, Nod Makerspace, Fundaţia Comunitară Bucureşti şi BAZA, au transmis Primăriei Capitalei o scrisoare deschisă prin care cer demararea unui dialog şi a demersurilor necesare pentru reconversia fostelor Hale Rebu, un spaţiu industrial nefolosit care ar putea deveni cel mai amplu şi complex hub creativ local şi regional. Spaţiul, identificat în str. Berzei 21 şi aflat în proprietatea Primăriei Capitalei, este necesar pentru scena creativ-culturală locală şi pentru creşterea calităţii vieţii la nivelul oraşului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ca un prim demers, cele patru organizaţii, reunite sub Grupul de iniţiativă Berzei 21, au lansat o scrisoare deschisă adresată reprezentanţilor Primăriei Capitalei şi Primăriei sectorului 1 şi au dezvoltat o platformă online, www.berzei21.ro, care reuneşte exemple de bune practici şi parteneriate cu proiecte similare din alte ţări europene şi sunt deschişi să identifice noi parteneri, nevoi şi idei din rândul comunităţii.

Organizaţiile care au iniţiat acest proiect propun demararea unui proces de reconversie şi de valorificare a complexului Berzei 21, deţinut de Primăria Capitalei şi transformarea acestuia într-un nucleu colaborativ, ce poate deveni un motor important de dezvoltare urbană şi culturală, precum şi un exemplu de reintroducere în oraş a unei arii industriale dezafectate, respectând scara locului şi contextul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Concret, propunerea acestora implică transformarea complexului Berzei 21 într-un spaţiu cu funcţiuni creativ culturale şi strategice mixte: de producţie culturală, spaţiu de dialog, spaţii de lucru, spaţii de întâlniri, expoziţii, evenimente, spaţii destinate artelor spectacolului, de ospitalitate, spaţii exterioare de utilitate publică, precum şi spaţii destinate educaţiei permanente, cu focus pe dezvoltare urbană şi viitorul oraşului, pentru a asigura un dialog esenţial între administraţia publică locală, mediul privat, mediul academic şi sectorul asociativ.

22.680 de metri pătraţi de patrimoniu industrial nefolosit

Complexul Berzei 21 constă într-un lot de 22.680 mp, proprietate a Primăriei Municipiului Bucureşti (imobilul cu nr. cadastral 273891, cartea funciara 273891 UAT Bucureşti Sectorul 1). O rămăşiţă a epocii industriale, spaţiul conţine o serie de hale aparţinând patrimoniului industrial al oraşului. Clădirile sunt în prezent neutilizate, deteriorate şi ocupă o suprafaţă de 8360 mp.

Pe baza principiilor refolosirii adaptive a patrimoniului industrial, precum şi a preocupărilor, cunoştinţelor şi istoricului organizaţiilor semnatare, acestea consideră că fostele hale REBU sunt cea mai potrivită locaţie pentru un proiect de o astfel de anvergură. Dimensiunea, structura, precum şi poziţionarea acestuia în centrul oraşului îi oferă atributele necesare pentru a deveni un hub cultural cu funcţiuni diverse, dar complementare, un adevărat centru cultural şi social, la standarde europene şi la scara contextului ce îl conţine.

Astfel, prin reutilizarea eficientă a fostelor hale REBU, deschiderea spaţiului public adiacent şi prin crearea de noi funcţiuni social-culturale pentru şi împreună cu comunitatea, cele patru asociaţii propun dezvoltarea un fenomen autentic de regenerare urbană, un exemplu de bune practici pentru ce ar putea să presupună un dialog şi un parteneriat public-privat relevant.

În acest sens, membrii Grupului de iniţiativă Berzei 21 au identificat deja scenarii de co-guvernare sau de finanţare pentru un astfel de proiect şi sunt dispuse, alături de toţi partenerii care s-au alăturat deja demersului, să contribuie direct la corecta desenare a proceselor şi etapelor necesare unui proiect atât de complex, la demararea colaborărilor şi a parteneriatelor necesare acestuia.

Dincolo de reciclarea şi valorificarea fondului industrial construit, creşterea valorii, siguranţei şi atractivităţii ţesutului contruit din care face parte situl, procesul are potenţialul de a reînnoi imaginea oraşului şi de a stimula baza sa economică prin amplificarea turismului şi prin susţinerea strategică a industriilor creative locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.