Galeria permanentă de Artă Decorativă Europeană a fost inaugurată, duminică, la Muzeul Naţional de Artă al României. În şase săli sunt expuse peste 400 de obiecte de artă provenind din cele mai importante ateliere de manufactură din Europa. "Este o realizare pentru care colectivul muzeului a lucrat mulţi ani, fiind un proiect mult mai amplu care prevede în viitor şi realizarea unei Galerii de Artă Decorativă Orientală şi suntem relativ aproape de finalizarea acesteia", a afirmat managerul Călin Stegerean.
Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului Culturii, Raluca Turcan, şi a ambasadorului Japoniei în România, Hiroshi Ueda, care îşi încheie mandatul în curând.
"Pentru prima dată în România, această Galerie aduce la un loc piese de o anumită factură, piese care atestă pe de o parte faptul că România a fost întotdeauna parte a unui circuit european, şi prin aceasta parte a Europei, pe de altă parte, atestă existenţa unui stil european care s-a concretizat atât prin influenţe care au venit din alte continente, mă gândesc la o întreagă industrie: cea a porţelanului, a ceramicii, sticlei, dar şi din relaţia dintre aceste manufacturi dispersate pe tot cuprinsul Europei care nu lucrau independent, existau schimburi, meşteri care circulau şi care în timp au fuzionat un anumit stil care astăzi poate fi considerat de factură europeană", a explicat Călin Stegerean.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a spus că această galerie este "darul pe care Muzeul Naţional de Artă îl face cu ocazia Zilei Culturii Naţionale". "Arta este un reflector social şi, dincolo de frumuseţea estetică arta prezintă şi luminează şi valorile, aspiraţiile şi provocările unei societăţi. Este foarte important să înţelegem şi acum, şi pe viitor, cât de semnificativă este apartenenţa noastră la spaţiul cultural european. Iar această galerie este un exemplu de înţelegere şi de valorificare a aparteneţei noastre la spaţiul european, şi nu oriunde, în inima Bucureştiului".
Muzeul Naţional de Artă îşi consolidează prezenţa în sfera digitală. Aplicaţia MyMNAR poate ajuta vizitatorii Galeriei de Artă Decorativă Europeană să aibă o experienţă culturală mai plăcută şi mai bogată. Consider că digitalizarea este o abordare absolut necesară, pentru a creşte accesul la cultură, mai ales în rândul tinerilor.
"Galeria de Artă Decorativă Europeană inaugurată în această seară este mai mult decât un spaţiu dedicat operelor de artă, este un loc de dialog cultural şi apreciere a valorilor culturale europene în inima Bucureştiului. De mare valoare artistică, expoziţia prezintă publicului o colecţie de aproximativ 400 de piese de tapiserie şi mobilier, artă decorativă din ceramică, sticlă şi metal", a mai spus ministrul.
Judit Balint, director pentru chestiuni de patrimoniu, a coordonat organizarea Galeriei, începând din 2022. „Arta decorativă reprezintă o parte importantă în patrimoniul muzeului nostru şi ne bucurăm că, după aproximativ 40 de ani, cele mai importante piese din colecţiile noastre sunt astăzi accesibile publicului într-o galerie permanentă. Parcursul expoziţional propune o incursiune în patru secole de istorie a gustului şi rafinamentului, a inovaţiilor maşterilor şi manufacturilor din spaţiul european”.
Tapiserii, mobilier, ceramică, sticlă şi metal, patrimoniul MNAR, care conţine peste 10.000 de piese de artă decorativă europeană, prezintă în cele şase săli ale Galeriei de Artă Decorativă Europeană piese din Austria, Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania şi Rusia secolelor XVI-XIX.
Continentul european nu a fost doar spaţiul de manifestare a unor practici seculare în domeniul artistic ci şi locul unde aportul creativ din alte continente a fuzionat în expresii definitorii ale excepţionalităţii spiritului uman.
Spaţiul dedicat galeriei a fost foarte afectat de cutremurul din 1986 şi la Revoluţia din 1989, a spus Judit Balint, fiind realizate ample lucrări de renovare. Pentru expunerea unora dintre piese, au fost produse vitrine la cele mai înalte standarde.
Accesul în Galeria de Artă Decorativă Europeană se face prin intrarea A2, etajul 3, Calea Victoriei 49-53, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...