„Din zbor. 180 de biserici fortificate săseşti din Transilvania”, seria de fotografii aeriene realizate de Ionuț Macri începând din anul 2016, este expusă la The King’s House, Viscri, judeţul Braşov, până la finalul lunii octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Proiectul a luat naştere în urma unei călătorii de documentare pe care Macri a făcut-o alături de ilustratorul şi autorul Radu Oltean, pentru cartea acestuia, „Cetăţi, castele şi alte fortificaţii din România”. „Am văzut atunci ce potenţial are acest tip de fotografie. Când stai lângă o biserică fortificată, la poale, nu vezi mai nimic şi poţi doar să presupui cum este, dar, pe măsură ce ridici drona, imaginea înfloreşte şi începi să vezi cu adevărat întregul ansamblu. Eu, ca fotograf, mă bucur de ce am în faţa ochilor, însă specialiştii pot să cuprindă dintr-o privire multe lucruri: amplasare strategică, etape de construire, materiale, epoci”, spune Ionuţ Macri.

Printre cele 180 de fotografii expuse, vizitatorii vor recunoaşte biserici fortificate emblematice, precum cele din Biertan, Viscri şi Hărman, dar vor avea ocazia să descopere şi monumente mai puţin cunoscute, aproape uitate, cum sunt cele din Măgheruş, Ormeniş sau Seliştat.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Proiectul lui Ionuţ Macri continuă cu ambiţia de a surprinde, în fotografii aeriene, toate bisericile fortificate din satele săseşti şi secuieşti din Transilvania. Fotografierea acestor monumente istorice oferă o perspectivă inedită asupra unui patrimoniu bogat şi divers, reflectând moştenirea culturală a acestei zone. „Ce înseamnă 'toate'? Răspunsurile diferă şi încă mă documentez pentru a-l găsi pe cel mai apropiat de adevăr. Ştiu doar că saşii au întemeiat sau colonizat peste 500 de sate în Transilvania, din care mai bine de 200 au fost întărite, iar satele secuieşti păstrează în jur de 30 de asemenea monumente”, explică Ionuţ Macri.

Multe dintre bisericile fortificate din Transilvania au ajuns astăzi în ruină din cauza abandonului, după ce comunităţile care le întreţineau au dispărut. Altele sunt în pericol de a se prăbuşi dacă nu vor fi restaurate în curând. Totuşi, există şi biserici-cetate care au fost deja restaurate, iar pentru unele lucrările de renovare sunt încă în desfăşurare. Deşi, după 1990, se credea că aceste monumente vor fi complet pierdute, ele continuă să dăinuie, iar cu sprijin şi implicare, pot rămâne mărturii vii ale istoriei pentru generaţiile viitoare.

În completarea acestui demers fotografic, vizitatorii Casei Regelui Charles al III-lea din Viscri pot descoperi detalii şi despre iniţiativa „Ambulanţa pentru Monumente”, un proiect lansat în 2016 cu scopul de a salva numeroasele clădiri de patrimoniu aflate în pericol în România. Printr-o reţea de organizaţii locale, intervenţiile de urgenţă sunt realizate de voluntari – experţi, studenţi şi meşteri – cu sprijinul comunităţilor şi autorităţilor locale. Fiecare echipă regională foloseşte un kit mobil complet echipat, pregătit să intervină rapid. Proiectul beneficiază de sprijinul continuu al The King’s Foundation (în trecut The Prince’s Foundation), organizaţie fondată şi prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea.

De la deschiderea sa pentru public în vara anului 2022, The King’s House a primit peste 72.000 de turişti români şi străini. Cea mai mare parte a profitului generat este redirecţionată către comunitatea locală, contribuind la susţinerea acesteia şi la protejarea patrimoniului.

Întrucât turiştii care vizitează Viscri au fost întotdeauna dornici să vadă şi să afle cât mai multe despre legătura pe care Majestatea Sa Regele Charles al III-lea o are cu satul, The King’s Foundation a decis în 2021 să transforme casa din Viscri într-o casă deschisă publicului, care vorbeşte despre pasiunea acestuia pentru arhitectura tradiţională, agricultura durabilă, protejarea biodiversităţii şi a valoroasei moşteniri culturale româneşti.

Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea este deschisă pentru vizitare în fiecare an, în perioada aprilie - octombrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.