Expoziţia de fotografie „Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex”/ „Of Stone and Steel - A Voyage into the World of Urbex”, semnată de Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României, poate fi admirată la Institutul Cultural Român. Expoziţia, realizată de ASR Principesa Sofia împreună cu Jean Milligan şi Irina Andreea Cristea, cuprinde peste 20 de panouri fotografice, care aduc în prim-plan o excepţională incursiune în istoria şi starea actuală a unor clădiri abandonate din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României şi echipa sa au ales să imortalizeze locuri specifice din diferite părţi ale ţării, în special fabrici din zona Braşovului, din Transilvania, pentru semnificaţia lor industrială, precum şi case de prestigiu şi mici locuinţe, pentru valoarea lor culturală şi tradiţională în regiunea nordică a Maramureşului. Echipa a inclus, de asemenea, mine care prezintă un interes deosebit în aceeaşi zonă.

Atrăgând atenţia asupra acestor locuri, Alteţa Sa Regală speră să contribuie la evitarea căderii lor în uitare. Acestea reprezintă o faţetă remarcabilă a patrimoniului istoric şi cultural al ţării, care leagă oameni şi evenimente de-a lungul timpului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Promovarea acestor locuri prin intermediul acestei expoziţii şi a cărţii complementare reflectă importanţa valorii culturale şi istorice pentru viitor şi, sperăm, le împiedică să cadă în uitare. Aşa cum spunea tatăl meu, Regele Mihai: «Nu putem avea un viitor fără să ne respectăm trecutul»”, a afirmat Alteţa Sa Regală Principesa Sofia, în deschiderea expoziţiei.

„Această expoziţie este mai mult decât o incursiune artistică - este un instrument pentru memorie, o modalitate de a readuce în atenţia noastră părţi semnificative din istoria şi identitatea României, dar şi a acestei părţi din Europa. Cultura este incluzivă, priveşte oamenii, experienţele lor, societatea cu istoria sa, iar această expoziţie este o bună ocazie, la 35 ani după schimbarea regimului comunist, să discutăm despre experienţele comune, dar şi un prilej să găsim soluţii ca unele dintre obiectivele abandonate să fie integrate în circuitul cultural”, a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman.

În cadrul evenimentului, Iren Arsene, directoarea editurii Curtea Veche Publishing, a prezentat albumul bilingv publicat în 2023 „Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex”/ „Of Stone and Steel - A Voyage into the World of Urbex”, şi a vorbit despre valoarea istorică, civică şi culturală a fotografiilor.

În perioada 29 octombrie – 15 noiembrie 2024, expoziţia va fi prezentată în Galeria „Constantin Brâncuşi” a Institutului Cultural Român de la Londra.

Cea de-a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana ai României, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a fost pasionată de artă încă din copilărie. Fotografiile personale ale tatălui său, în special cele pe care le-a realizat în perioada de tinereţe, capturând frumuseţea Munţilor Carpaţi, au inspirat-o încă de mică să mânuiască aparatul de fotografiat. Astăzi, Alteţa Sa Regală este un fotograf recunoscut pe plan internaţional, care are la activ numeroase expoziţii în Europa şi nu numai. Este laureată a Premiului Internaţional Kotinos pentru Excelenţă în Arta Fotografică (2018), premiu acordat în colaborare cu Organizaţia Internaţională Filantropică şi cu Organizaţia Internaţională Saned. Principesa Sofia este unul dintre cei mai importanţi şi activi mebri ai Familiei Regale a Românei.

Activitatea sa oficială este dublată de cea artistică, de fotograf. În scopul extinderii acesteia din urmă, Principesa a creat un proiect-umbrelă, pe termen lung, intitulat „România, o sărbătoare”. Iniţiativa acoperă diverse subiecte, capturând imagini şi documentând diversitatea României, istoria, mediul înconjurător şi modul de viaţă al locuitorilor săi. Astfel, rezultatele constau în adevărate călătorii vizuale de-a lungul şi de-a latul ţării, care oferă perspective unice, rar întâlnite. Expoziţia „Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex” este cel de-al patrulea capitol al proiectului „România, o sărbătoare”.

Alteţa Sa Regală este şi scriitoare. În 1995, a publicat, la Bucureşti, un volum de poveşti pentru copii, călcând pe urmele străbunicii sale, Regina Maria. Primul său album de fotografii, „Mănăstirea română. Sărbătorind comunităţile spirituale ale României”, a fost publicat în 2021. Al doilea album a fost publicat în 2023 şi este intitulat „Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex”. Alteţa Sa Regală participă, alături de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei la numeroase activităţi oficiale, îşi continuă proiectele sale fotografice, dar şi pe cele literare. În prezent, lucrează la realizarea unei noi cărţi pentru copii, împreună cu unicul său născut, Eelaz, artist, care va realiza ilustraţiile. Urmând a fi definitivat în anii care urmează, acest proiect ocupă un loc special în inima Principesei Sofia atât datorită naturii sale profund personale, cât şi scopului declarat şi anume încurajarea lecturii în rândul copiilor cu vârste fragede.

Irina-Andreea Cristea este asistenta Alteţei Sale Regale Principesa Sofia a României în realizarea proiectelor fotografice. În prealabil, Irina Cristea a lucrat ca ghid la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Irina Cristea a fost responabilă cu organizarea aspectelor logistice ale proiectului „Din piatră şi oţel. O călătorie în lumea Urbex”. A fost cea care a stabilit interviurile, a discutat cu autorităţile locale în vederea dobândirii accesului şi autorizaţiilor necesare pentru accesul în diferite clădiri extrem de importante pentru succesul proiectului şi a realizat orare precise pentru întreaga echipă.
Jean Milligan are o conexiune puternică cu România, în care a şi locuit timp de un an, în perioada 1990-1991. Ulterior, pentru o perioadă de câţiva ani, Jean Milligan a fost directoarea ramurii elveţiene a Fundaţiei Regale Margareta a României. De atunci a rămas legată strâns de Familia Regală a României, în special de Principesa Sofia. Lucrând în strânsă colaborare cu Irina-Andreea Cristea, Jean Milligan a intervievat oameni relevanţi şi conectaţi cu locurile vizitate şi a contribuit la forma finală a acestui proiect deosebit.

Expoziţia poate fi vizitată până sâmbătă, 28 septembrie 2024, între orele 10.00 – 18.00, la Sala Mare a Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38). Intrarea este liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.