Forturi romane, drumuri, tabere militare şi vile au fost identificate printr-o nouă analiză a unor fotografii aeriene realizate în timpul secetei din 2018, în Ţara Galilor, informează BBC.
Au fost descoperite 200 de vechi situri în timpul secetei. Experţii spun că descoperirile romane reprezintă piese-cheie pentru a înţelege cum a fost cucerită şi dominată Ţara Galilor în urmă cu 2.000 de ani.
Cercetătorul Toby Driver a spus că descoperirile "schimbă tot ceea ce ştiam despre romani".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Investigatorul aerian al Comisiei Regale pentru Monumentele Antice şi Istorice din Ţara Galilor a afirmat că noul studiu publicat în revista academică Britannia arată "maşinăria militară romană în zona rurală a Ţării Galilor".
În Monmouthshire, cercetătorii au identificat o nouă "tabără militară" într-un sit de lângă Caerwent.
"Taberele militare sunt cu adevărat interesante. Sunt opriri temporare pe timp de noapte pe care romanii le construiau pentru manevre pe teritoriul ostil".
Situl ar fi oferit poziţii defensive, campare şi bucătării pentru cuptoare de pâine.
Întreaga zonă care se întinde de la sud-estul Ţării Galilor prin Usk şi până la Caerleon ar fi fost împânzită cu situri similare, cred experţii, din vremea în care armatele romane au dus o luptă de 20 de ani pentru a zdrobi rezistenţa triburilor celtice, în special Silure din sudul Ţării Galilor.
Fotografiile aeriene confirmă locaţiile a cel puţin trei noi situri de fort, inclusiv primul găsit în Vale of Gwent din Carrow Hill, la vest de oraşul roman Caerwent şi de cetatea legionară romană de la Caerleon.
Cu ajutorul fotografiilor, cercetătorii Jeffrey Davies şi Barry Burnham au putut identifica detalii despre noi vile - inclusiv la St. Arvans, la nord de Chepstow în Monmouthshire. Locul a fost anterior considerat un templu, după ce o parte dintr-o statuie de bronz a lui Marte a fost dezgropată aici.
Dar imaginile cu undele de căldură arată clar că era o vilă romană, structura camerelor fiind vizibilă.
Poate că cele mai uimitoare descoperiri au fost bucăţi dintr-un drum roman necunoscut. Una arată cum armatele romane şi-au făcut drum către Carmarthen prin Kidwelly, amplificând speculaţiile conform cărora oraşul ar fi fost un fort roman - chiar dacă acum ar putea fi acoperit de castelul Kidwelly.
După cea mai secetoasă lună mai înregistrată, dr. Driver speră că va putea reveni la cercetări în zonă, imediat ce măsurile în legătură cu pandemia îi vor permite, pentru a vedea dacă el şi echipele sale pot găsi mai multe piese ale puzzle-ului roman din Ţara Galilor.
"Sunt încă mari lacune. Ne lipseşte încă un fort roman la Bangor, avem drumurile, avem repere, dar nu fortul roman. Ne lipseşte un fort roman de lângă St. Asaph şi, lângă Lampeter, în vestul Ţării Galilor, ar trebui să avem un altul", a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.