Filmul „Graniţa morţii” în regia lui Cătălin Apostol va fi disponibil gratuit, duminică, de la ora 10.00, exclusiv online, 24 de ore, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.
Cu un palmares remarcabil, „Graniţa morţii”, documentarul finanţat de TVR, reprezintă povestea adevărată a unor oameni umiliţi, bătuţi, torturaţi, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună şi de alienare.
Filmul a obţinut Premiul Publicului la Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Menţiune specială la Gala UCIN şi a fost proiectat la evenimente de anvergură din domeniul cinematografiei, dintre care menţionăm Festivalurile TIFF, Astra Sibiu, Barcelona 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Regia şi scenariul aparţin lui Cătălin Apostol, imagine Mihai Pătraşcu, montaj Ela Ştefănescu, scenografie Mihnea Tăutu şi Carmen Puşcariu, muzica Petru Mărgineanu, mixaj Mihai Orăşanu, machiaj Mariana Ianas, Raluca Moldoveanu şi Carina Gagiu, producători Marius Th. Barna şi Avram Iclozan.
Filmul are o durată de 93 de minute şi va putea fi vizionat online, gratuit, 24 de ore, începând din 30 ianuarie ora 10:00 până pe 31 ianuarie ora 10:00, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.
Documentarul reprezintă o mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o puşcărie mare, îngrădită cu sârmă ghimpată şi păzită de grăniceri îndoctrinaţi să fie gata oricând să mitralieze visul de libertate al oricărui nechibzuit care ar îndrăzni să evadeze din absurdul dictaturii comuniste. Unii au reuşit să fugă. Alţii au sfârşit împuşcaţi pe fâşie ori înecaţi în Dunăre. Unii au supravieţuit tentativelor de trecere a frontierei, după interogatorii şi bătaie soră cu moartea, dar au rămas cu sechele, cu traume, mutilaţi pe viaţă. Este povestea adevărată a unor oameni umiliţi, bătuţi, torturaţi, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună şi de alienare.
Mărturiile lor sunt impresionante.
„Nu vom şti niciodată câţi oameni au murit încercând să fugă din România înainte de 1989. Câţi au fost împuşcaţi pe fâşie, câţi s-au înecat în Dunăre, câţi au murit în puşcării. Sunt şi astăzi familii, oameni care nu ştiu ce s-a întâmplat cu fiul, fiica, fratele lor."
(Brânduşa Armanca, jurnalistă)
„N-am apucat să fac câţiva paşi că au început să tragă. 32 de cartuşe în plin, de la doi metri. A fost un miracol că am scăpat cu viaţă.”
(Ioan Bouroş, Jimbolia)
„Băiatul meu a plecat la Jimbolia şi nu s-a mai întors. După zece zile ne-au zis să-l luăm de la morgă. Era împuşcat în gură de grăniceri.”
(Aurora Brişcan, Timişoara)
„Mi se scurgeau maţele pe-afară, dar grănicerii parcă mai tare mă loveau cu bocancii.”
(Ioan Bouroş, Jimbolia)
„Cadavrele celor împuşcaţi pe Dunăre erau împinse de curent spre malul sârbesc. Erau colţuri de cimitir în satele de pe graniţă, unde sârbii îi îngropau pe ai noştri cu cruci fără nume. Autorităţile române refuzau să-i preia.”
(Brânduşa Armanca, jurnalistă)
Filmul documentar „Graniţa morţii” face parte din cadrul proiectului duminicilor dedicate producţiilor de film independente sprijinite de TVR şi difuzate gratuit, 24 de ore, pe canalul YouTube al Arhivei TVR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.