Situl arheologic Shahr-i Sokhta, adică Burnt City, din Iran, abandonat din cauze necunoscute în anul 2350 î.e.n, a fost mult timp un tezaur de descoperiri arheologice unice. Tehran Times a anunţat săptămâna aceasta că o echipă de arheologi iranieni, sârbi şi italieni a descoperit figurine rare de oameni şi animale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Figurinele includ diverse modele de animale, în special vaci, precum şi statui umane, care sunt sub formă de femei şi bărbaţi în picioare”, a declarat arheologul iranian Hossein Moradi pentru Agenţia de ştiri iraniană pentru muncă. De asemenea, în timpul săpăturii a fost găsit un cuptor.

Arheologii nu sunt siguri ce ar fi putut însemna aceste figurine - cercetările nu s-au dovedit concludente. Doar 4% din Burnt City a fost excavat, chiar şi după ani de experţi care au lucrat la proiect. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Unul dintre cele mai mari oraşe timpurii din lume şi acum un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Burnt City este cunoscut că a fost casă pentru oameni care făceau negoţ cu cei din Mesopotamia şi de pe Valea indului, în special cu cei care locuiau în alt oraş care a rămas necunoscut cercetătorilor. 

Pentru arheologi, datorită amplorii şi interconexiunii sale, Burnt City a dus la numeroase descoperiri interesante. Printre acestea se numără o oală pictată cu diverse imagini ale unui ibex; luate împreună, acele imagini fiind considerate de unii primele animaţii. Acolo a fost găsit şi cel mai vechi set de table şi zaruri. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.