Supranumit "regele farurilor" pentru istoria şi prestanţa sa, Cordouan a fost inclus de UNESCO, sâmbătă, în Patrimoniul Mondial al umanităţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ultimul far de mare locuit în Franţa şi al doilea far înscris de UNESCO după cel din Coruña, în Spania, impozantul turn conic din calcar alb marchează intrarea în estuarul Gironde, la şapte kilometri de Verdon-sur-Mer (Gironde) şi 10 kilometri de Royan (Charente-Maritime), potrivit francetvinfo.

Construit pe un platou care se dezvăluie la reflux şi înconjurat de un zid gros care îl protejează de atacul apei la maree ca un scut, Cordouan primeşte anual 24.000 de vizitatori. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O capodoperă a semnalizării maritime, turnul monumental Cordouan este decorat cu pilaştri, modilioane şi gargui.

Formele sale arhitecturale au fost inspirate de modelele antice, manierismul renascentist şi limbajul arhitectural specific şcolii de ingineri din Franţa. 

Situl, proprietate a statului dar gestionat de Sindicatul mixt pentru dezvoltare durabilă din estuarul Gironde, a fost comandat de împăratul Henri III pentru a înlocui un vechi turn englezesc, construit în epoca lui Henri IV, îmbunătăţit sub Louis XVI, farul a fost inaugurat în 1611. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.