Vernisajul unei expoziţii care pune în lumină incursiunile artistului Paul Neagu în lumea arhitecturii, curatoriată de arhitecta Anca Mihalache, va avea loc în 25 iunie, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment vor participa E.S. Laura Popescu, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, arhitecta Iolanda Costide şi de Paul Ciucur, reprezentanţi ai The Paul Neagu Estate (UK).

Invitatul special al serii este Hugh Pearman, teoretician al arhitecturii şi actualul preşedinte al 20th Century Society (Societatea Secolul XX), care va vorbi despre frapantele „eseuri arhitecturale” ale lui Paul Neagu în cadrul unei prezentări intitulate „Paul Neagu: definirea spaţiului”/ “Paul Neagu: Defining Space”. Pearman l-a cunoscut pe Paul Neagu în anii 1970 şi a scris despre el în Building Design şi The Sunday Times.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În ultimii ani, artistul româno-britanic a fost adus în atenţia publicului internaţional prin intermediul unor evenimente de mare amploare precum o expozitie deschisa la MAMCO, in Geneva, in martie 2024, o Retrospectiva deschisă în 2021 la Kunstmuseum Liechtenstein (KML) din Vaduz, itinerată apoi, în 2022 la Neue Galerie Graz şi, în 2023, la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, eveniment desfăşurat sub egida Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. În 2019, Tate Modern l-a inclus pe Paul Neagu în expoziţia de grup intitulată “Performer & Participant”, expoziţie care a putut fi vizitată mai bine de trei ani şi în care au mai fost prezenţi artişti precum Lygia Clark sau Helio Oiticica. În 2015, Henry Moore Institute din Leeds, cu sprijinul ICR Londra si TPNE(UK), a organizat expoziţia retrospectivă de mari dimensiuni intitulată "Paul Neagu: Palpable Sculpture".

Două dintre lucrările de artă publică ale lui Paul Neagu sunt instalate în Marea Britanie: „Starhead” în parcul de sculptură Milton Keynes de lângă Londra, iar cea de-a doua, „Edgerunner”, instalată cu sprijinul ICR Londra în cadrul Olimpiadei Culturale (2012), în parcul Owens Field din cartierul londonez Angel.

În cadrul programului Timişoara 2023 a fost, de asemenea, lansată "Monografia Paul Neagu/ Paul Neagu - The Monograph", editată de Magda Radu şi Georg Schöllhammer. Cei doi editori vor vorbi despre această publicaţie, vineri, 28 iunie, tot la ICR în Londra. Monografia include 11 eseuri semnate de importanţi critici şi istorici de artă, atingând multiple aspecte ale operei artistului, dar nu şi incursiunile sale în arhitectură. 

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 26 iunie - 7 iulie, de luni pâna duminică, între orele 11.00 şi 17.00 la Galeria „Constantin Brâncuşi” a Institutului Cultural Român de la Londra.

„Sculptura ar trebui percepută cu toate cele cinci simţuri”, spunea Paul Neagu. 

Paul Neagu (1938, Bucureşti - 2004, Londra) a fost un sculptor, pictor, performer, profesor şi poet româno-britanic. Neagu a contribuit definitoriu la dezvoltarea artei conceptuale în Marea Britanie şi, după 1990, şi în România. În calitate de profesor, activitatea sa a avut un mare impact asupra unora dintre cei mai importanţi sculptori britanici precum Tony Cragg, Antony Gormley şi Anish Kapoor.
Paul Neagu a copilărit la Timişoara şi a absolvit, în 1963, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. În 1969, Paul Neagu a călătorit pentru prima data în Marea Britanie, la invitaţia galeristului şi impresarului Richard Demarco. În primăvara anului 1970, artistul a părăsit România, călătorind la Paris şi Edinburgh pentru a se stabili, în 1971, la Londra. În 1972, a fondat Generative Art Group, grup din care făcea parte alături de alţi patru membri fictivi, fiecare dintre aceştia reprezentând diferite aspecte ale personalităţii sale artistice: poetul, filosoful, pictorul şi designer-ul. Arta lui Paul Neagu se exprimă prin obiect, sculptură, performance, desen, în angrenaje inventive de medii artistice şi direcţii tematice care se ramifică în timp. Artistul a căutat mereu să creeze un limbaj vizual cu o putere de comunicare universală. Printre subiectele sale centrale cel mai bine cunoscute amintim „Antropocosmos”, „Staţiile catalitice”, care includ „Hyphen”, cel mai complex dintre concepte, cat si performance-urile “Blind Bite”, “Horizontal Rain” şi “Going Tornado”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.