Expoziţia „Eroi Necunoscuţi ai Abandonului”, o iniţiativă marca Muzeul Abandonului, poate fi vizitată, cu acces gratuit, de marţi până duminică, între orele 12:00 - 20:00, la Sala Bolţilor de la ARCUB-Hanul Gabroveni până în 27 octombrie.
Echipa Muzeului Abandonului a curatoriat o veritabilă antologie a binelui, cu 10 portrete ale unor eroi atipici, fără superputeri, aripi sau capacităţi magice, dar cu fabuloasa capacitate de a alege să-i salveze pe cei fără de speranţă - copiii abandonaţi ai României. Eroii propuşi de echipa MA nu sunt oameni neînfricaţi, ci cei care au ales să înfrunte inimaginabilul căminelor-spital ai anilor ’90, pentru că uneori este nevoie de tot curajul din lume pentru a alege să fii, chiar şi pentru un minut, eroul cuiva. Ei sunt cei care au salvat deopotrivă copii, locuri, vieţi şi chiar lumi, uneori pentru un minut sau un an, alteori pentru o viaţă.
“Şi când totul s-a terminat şi ne pregăteam să plecăm, cineva le-a spus copiilor: Nu vă faceţi griji, va fi întotdeauna cineva aici pentru voi, nu-i aşa, Monica?. Şi s-a uitat la mine, iar eu m-am uitat peste umăr să văd cine altcineva va mai fi acolo... şi nu era nimeni, doar eu”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aceleaşi mantre domină expoziţia „Eroi necunoscuţi”: Cine îi va salva dacă nu îi salvez eu? Ce fel de om sunt dacă întorc privirea la atâta durere? Citatul de mai sus aparţine Monicăi McDaid, profesoară din Birmingham, care a rămas câţiva zeci de ani în România şi a stat până când ultimul suflet din cele 600 de la Căminului Spital pentru Copii Neuropsihici Cronici de la Siret a ajuns într-un loc în care orizontul lui mâine să nu mai fie terifiant.
Dincolo de Monica McDaid - fondatoarea Asociaţiei O Nouă Viaţă, în expoziţia „Eroi Necunoscuţi” veţi găsi poveşti ale Oliviei Harrison - fondatoarea Romanian Angel Appeal, Evelyne Soayez - chinetoterapeut francez, Robyn Beckerleg şi Linda Barr - asistente medicale din Noua Zeelandă şi Scoţia, fotograful Thomas Szalay şi jurnalistul John Upton, dar şi Sandie şi Bruce Tanner.
Expoziţia se deschide cu Prinţesele Marina Sturdza şi Ecaterina Olimpia Caradja - ambele exilate în timpul comunismului şi deposedate de toate bunurile şi istoria familiilor lor, care au ales totuşi să se întoarcă în România pentru a alina suferinţele copiilor abandonaţi.
„Eroi necunoscuţi” este cea de-a patra expoziţie semnată Muzeul Abandonului, o iniţiativă de recuperare memorială pornită în anul 2021. Precedentele subiecte de cercetare ale echipei au fost „Sighet - Cămin Spital”, o expoziţie imersivă nominalizată anul acesta la Museums and Heritage Awards de la Londra, printre 5 cele mai bune implementări digitale ale lumii. A urmat expoziţia „Leagănul Sf. Ecaterina” şi „Unboxing Muzeul Abandonului”, care a obţinut două premii la Gala Societăţii Civile 2024.
Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială şi Dialog Intercultural şi la Gala Societăţii Civile cu trei Premii I la secţiunile: Artă şi Cultură, Impact Social şi Campanii de comunicare pe teme sociale. În anul 2023 a primit Golden Award for Excellence in the Art and Culture la Romanian PR Awards. În 2024 a fost nominalizat printre cinci cele mai bune proiecte muzeale din lume la categoria Best Use of Digital, în cadrul Museums and Heritage Awards - Londra. De asemenea, a fost distins cu Premiul I la Secţiunea Artă şi Cultură şi Premiul pentru Impact Social pentru “Unboxing Muzeul Abandonului - Live Museum” la Gala Societăţii Civile 2024.
Din septembrie 2024 Muzeul Abandonului este prima entitate muzeală din România membră a Coaliţiei Internaţionale Sites of Conscience, o reţea cu peste 370 de membri din peste 65 de ţări, care de peste 25 de ani confruntă moşteniri violente ale trecutului pentru a găsi soluţii inovatoare pentru actuala justiţie socială.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.