În Ierusalimul de Est, accesul la Mormântul Regilor, structură arheologică compusă din morminte tăiate în stâncă, proprietate a Franţei, este închis din 2010. Redeschiderea sa, după îndelungate lucrări de restaurare, provoacă tulburări în Oraşul sfânt, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evreii ultra-ortodocşi cer să li se permită accesul în Mormântul Regilor, vechi de 2.000 de ani. 

Camere de alcov legate între ele prin trepte sculptate în piatră adăposteau altădată sarcofage. Acest remarcabil exemplu de arhitectură funerară din epoca romană este unul dintre cele mai mari complexe ale acestei perioade din regiune. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Accesul este închis publicului din 2010 iar situl pare abandonat, semnalizat simplu de un mare drapel al Franţei şi o inscripţie: "Republica franceză - Mormântul Regilor". 

"Este vorba, probabil, de cel mai important, fascinant şi mare monument din Ierusalim în afară de Vechiul Oraş", a spus Yuval Baruch, responsabil la Autoritatea arheologică israeliană pentru oraşul Ierusalim. Locurile sunt în prezent închise din cauza lucrărilor de restaurare, ale căror costuri ajung la un milion de euro. 

Statutul unic, veneraţia lor de către evrei şi contextul particular la Ierusalim complică şi mai mult redeschiderea monumentelor. Mare parte din arheologia oraşului este afectată de religie şi politică. 

Acest sit este situat în partea palestiniană a Ierusalimului ocupată de Israel din 1967 şi anexată, fapt care nu a fost niciodată recunoscut de comunitatea internaţională. Israel consideră tot oraşul drept capitala sa, palestinienii speră să transforme Ierusalimul de Est în statul la care aspiră. 

Grupuri de evrei ultra-ortodocşi se reunesc uneori în faţa sitului pentru a obţine dreptul de a intra şi de a se ruga. Mormântul este un loc sacru de înhumare pentru strămoşii lor, spun ei. "Tot ceea ce solicităm este să putem intra, să ne rugăm şi să plecăm", a spus Natanel Snir. 

Îngrijorarea în ceea ce priveşte redeschiderea este ca situl să nu capete o conotaţie mai mult religioasă decât arheologică. Problema accesului şi cea a dreptului de proprietate franceză au fost aduse în faţa celei mai înalte instanţe rabinice. Procedura a fost deocamdată abandonată, la cererea autorităţilor israeliene, dar discuţiile sunt în curs de a fi reluate, a spus Rachel Shakargy, responsabil cu aceste probleme pe lângă tribunalele rabinice. 

Înainte de a redeschide porţile, Franţa aşteaptă garanţia că nu va trebui să facă faţă unor noi proceduri şi să primească asigurări legate de vizite şi gestionarea sitului.  

Solicitate de AFP, autorităţile franceze au refuzat să comenteze. Autorităţile israeliene spun că negocierile continuă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.