O moschee din secolul al XIII-lea care a căzut în paragină, după ce a fost folosită de-a lungul anilor ca fabrică de săpun, abator şi fort militar, a fost redeschisă, luni, în Cairo, după o lungă perioadă de restaurare, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Moscheea Al-Zhahir Baybars, construită sub stăpânirea mamelucilor în 1268, se întinde pe o suprafaţă de trei acri chiar la nord de centrul oraşului Cairo, făcând-o a treia moschee ca mărime din Egipt.

Moscheea a suferit o restaurare mecanică şi chimică readucând-o la starea iniţială, a spus Tarek Mohamed El-Behairy, care a supravegheat restaurarea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Unele părţi au fost distruse, unele au fost demontate pentru că nu erau potrivite din punct de vedere structural să rămână în moschee, a spus el. „Dar am fost foarte dornici, chiar şi în procesul de reconstrucţie, să lucrăm după stilul arheologic corect". 

Restaurarea, care a costat 7,68 milioane de dolari, a fost cofinanţată cu Kazahstanul şi a început în 2007.

Timp de 225 de ani, moscheea a fost fie închisă, fie abandonată, a funcţionat în scopuri nereligioase care au contribuit la degradarea ei. 

În timpul campaniei lui Napoleon în Egipt a fost folosită ca fort militar, apoi sub stăpânire otomană în secolul al XIX-lea ca fabrică de săpun. Mai târziu, când britanicii au invadat Egiptul în 1882, acesta a fost abator.

Al-Zahir Baybars a fost o figură proeminentă în istoria Egiptului, căruia i-a fost atribuită consolidarea stăpânirii mamelucilor în Egipt, care s-a extins trei secole până în 1517.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.