Cercetătorii au descoperit un sarcofag reînhumat din Regatul Mijlociu la Luxor (Egipt), în cadrul cercetărilor efectuate după descoperirea, în 2018 şi 2019, a unor sarcofage pe acelaşi sit, a anunţat duminică un membru al misiunii. Descoperirea a fost făcută la 16 decembrie, chiar la sfârşitul unei misiuni de două luni, a confirmat pentru AFP Frédéric Colin, director al Institutului de egiptologie al Universităţii din Strasbourg şi membru al misiunii, confirmând o informaţie din cotidianul regional Les Dernières Nouvelles d'Alsace (DNA).
Campania de săpături a fost organizată în comun de membri ai Universităţii din Strasbourg şi ai Institutului Francez de Arheologie Orientală (IFAO).
Pentru egiptolog, această descoperire este „remarcabilă” în mai multe privinţe. Ea pune „în lumină” „o chestiune antropologică importantă”, şi anume „modul în care egiptenii antici se comportau faţă de corpurile mumificate şi de înmormântările strămoşilor lor atunci când descopereau sicrie antice şi trebuiau să le exproprieze de la locul lor de veci în timpul unor lucrări publice majore”, a explicat Frédéric Colin pentru AFP.
Aceasta este, de fapt, o reînhumare. Descoperirile făcute în 2018 şi 2019 în Luxor a cinci sarcofage din Noul Regat (secolul al XIV-lea - secolul al IX-lea î.Hr.) erau deja reînhumări. Această nouă misiune a avut loc pentru a „înţelege mai bine natura şi amploarea descoperirii din 2018 şi 2019, investigând dacă cele cinci sarcofage constituiau un mormânt izolat sau o parte a unui set mai mare şi mai sistematic de reînhumări”.
Un set de straturi stratificate acumulate de-a lungul a peste 3.000 de ani (o stratigrafie) cu o lungime de peste opt metri a fost excavat „în timpul a trei campanii de excavare”, totalizând mai mult de şase luni de muncă de teren. „Iar începutul răspunsului a apărut în ultima zi de excavare a celei de-a treia campanii”, cu această descoperire. Cercetătorii au „doar zgâriat suprafaţa stratului care conţine sicriul, iar săpăturile vor fi reluate la începutul următoarei campanii, în octombrie 2025”, a explicat profesorul Colin.
În ceea ce priveşte sicriul din Regatul Mijlociu (sfârşitul secolului al XXI-lea - sfârşitul secolului al XVIII-lea î.Hr.), acesta era „protejat într-o cutie de lemn construită la comandă”. Conţinutul său va fi studiat în 2025 „în colaborare cu arheoantropologi (arheologi specializaţi în excavarea corpurilor umane), prin modelarea 3D a tuturor etapelor de cercetare, aşa cum (echipa) face sistematic din 2018”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.