"Le Melon entamé", o natură moartă de Chardin (1699-1779), s-a vândut miercuri la Paris cu peste 26 de milioane de euro, un dublu record mondial pentru acest pictor şi pentru un tablou francez din secolul al XVIII-lea, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Semnat şi datat 1760, "Le Melon entamé", natură moartă de Chardin (1699-1779), estimat între "8 şi 12 milioane de euro", a fost vândut la licitaţie pentru "26,73 milioane de euro (inclusiv taxe) prin licitaţie telefonică unui colecţionar european, un record mondial pentru un Chardin şi un record mondial pentru un tablou francez din secolul al XVIII-lea", a precizat casa Christie's pentru AFP.

Celebrul „Panier de fraises”, o altă natură moartă a aceluiaşi pictor, achiziţionată de Luvru la sfârşitul lunii februarie pentru 24,3 milioane de euro, în urma unei campanii de donaţii, era cea care deţinea anterior acest dublu record, potrivit casei de licitaţii.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Le Melon entamé" înfăţişează o felie de pepene galben în echilibru pe un pepene galben întreg. Acesta a fost expus de Chardin la Salon de l'Académie în 1761, alături de o altă natură moartă, tot ovală, care se află acum la Toronto, şi de "Coşul de căpşuni".

A aparţinut apoi lui "Jacques Roettiers, artizan al lui Ludovic al XV-lea, şi urmaşilor săi, înainte de a intra în colecţia lui François Marcille în 1802, în cadrul unei vânzări anonime care a permis mai multor critici de artă şi pictori din secolul al XIX-lea să îl redescopere pe Chardin", potrivit lui Pierre Etienne, vicepreşedinte al casei Christie's Franţa şi specialist în pictură veche.

În 1876, tabloul a fost achiziţionat de un negustor de artă în numele baronesei Charlotte de Rothschild, o familie de colecţionari renumiţi ai cărei moştenitori au decis să îl scoată la vânzare.

Înainte de licitaţia de miercuri de la Paris, acesta a fost prezentat la New York în luna mai şi apoi la Hong Kong.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.