Două portrete pictate de Rembrandt van Rijn, ascunse timp de 200 de ani într-o colecţie privată, au fost vândute, joi, la licitaţie la Londra, pentru peste 13 milioane de euro.
Christie's spera la o sumă cuprinsă între 5 şi 8 milioane de lire sterline (5,8 şi 9,3 milioane de euro) pentru cele două portrete ovale, care măsoară 20 cm înălţime şi 16,5 cm lăţime, care în cele din urmă au fost vândute cu 11,235 milioane de lire sterline (13,122 milioane de euro).
Aceste picturi în ulei ale maestrului olandez din secolul al XVII-lea au rămas în aceeaşi familie până când un expert al prestigioasei case de licitaţii le-a observat, în timpul unei evaluări de rutină.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Am descoperit prima dată peste aceste tablouri în urmă cu câţiva ani, în timpul unei evaluări de rutină, şi am fost oprit în elanul meu", a declarat Henry Pettifer, şeful secţiei de pictură veche a casei Christie's.
"Am fost cu adevărat uimit să descopăr că imaginile nu fuseseră niciodată cu adevărat cercetate şi analizate în literatura despre Rembrandt timp de 200 de ani", a declarat el pentru AFP, în condiţiile în care portretele au fost expuse recent la Amsterdam.
Portretele, despre care se spune că datează din 1635, înfăţişează un instalator pe nume Jan Willemsz van der Pluym şi soţia sa Jaapgen Carels.
Cuplul, pictat într-un stil intim, neobişnuit pentru artist, se număra printre prietenii de familie ai lui Rembrandt şi provenea din oraşul său natal, Leiden.
Un strămoş al actualilor proprietari cumpărase tablourile, deja la licitaţie la Christie's, în 1824, unde au fost listate ca fiind Rembrandt. De atunci, ele au rămas în aceeaşi colecţie privată.
"Au stat liniştite, admirate de familia proprietarului pe parcursul a două secole", a declarat Pettifer.
După ce au fost reperate, au început lucrările pentru a verifica dacă sunt Rembrandt-uri autentice.
"Imaginile erau necunoscute şi iniţial trebuiau tratate cu multă precauţie", a spus el.
Christie's a apelat la experţi în artă, inclusiv de la Rijksmuseum din Amsterdam, care deţine una dintre cele mai mari colecţii Rembrandt din lume.
Echipa ştiinţifică a muzeului a examinat operele timp de aproape doi ani înainte de a concluziona că acestea sunt într-adevăr ale artistului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.