Filme în premieră mondială şi naţională, teme care pătrund în intimitatea de cuplu, care arată absurdul trasat de definirea unor noi graniţe, care tratează fenomenul urşilor din Carpaţi sau care spun poveşti devastatoare şi neştiute ale istoriei sunt câteva dintre subiectele documentarelor româneşti aflate în selecţia oficială a celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar - Astra Film Festival.
Cel mai important festival de film documentar din Estul Europei se va desfăşura în Sibiu în perioada 5-12 septembrie, într-un format hibrid (proiecţii de film în aer liber, în săli de cinema şi online).
Secţiunea specială dedicată documentarelor româneşti, prin subiect sau prin autor, cuprinde 13 filme selectate în competiţiile Romania Open şi DocSchool. Sunt filme care provoacă spectatorii la o înţelegere mai profundă a realităţilor sensibile ale societăţii actuale şi care vor fi proiectate în prezenţa regizorilor, cu care spectatorii vor avea ocazia să discute după proiecţii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Stela, în numele Tatălui" (r. Anca Hirte), premieră naţională, în Competiţia România, spune povestea adevărată şi devastatoare, cu totul ieşită din comun, a Stelei, fostă femeie fără adăpost, fostă puşcăriaşă şi lesbiană seropozitivă.
"Misterul lui Shawkat" (r. Ágnes Maksay) - Competiţia România. Pelicula redă povestea spectaculoasă a influentului regizor al cinematografiei egiptene bey Seif Eddine Shawkat, care s-a născut în Cluj în 1913 ca Sefket Tibor, într-o familie maghiaro-turcă, şi care a activat în studioul de film din oraş.
"Cântecul stupului" (r. Jacopo Marzi) - premieră mondială, Competiţia România. Este un film cu trăiri puternice, despre dorul de locul natal al saşilor care au emigrat în Germania şi care au sentimentul dureros al pierderii valorilor, a comunităţii restrânse de acasă, despre modul în care încearcă să menţină şi să retrăiască identitatea săsea-scă în Germania, şi despre soluţia găsită pentru alinarea dorului: vizite regulate la locul natal.
"#newTogether - gânduri despre un nou Împreună" (r. Carmen Lidia Vidu) - premieră mondială, Competiţia România. Parte dintr-un program de anvergură derulat de Fo-rumul Cultural Austriac, documentarul prezintă mărturiile a 60 de artişti din Austria şi din România, chemaţi să vorbească despre propriul lor viitor artistic, precum şi despre modul în care arta lor şi comunităţile se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare.
"Certitudinea probabilităţilor" (r. Raluca Durbacă) - Competiţia România - este un film alcătuit în întregime din imagini de arhivă produse în 1968, unul dintre cei mai optimişti şi prosperi ani din istoria României socialiste. Acest film-eseu analizează eforturile întreprinse de stat pentru a asigura stabilitatea socială într-o societate care pretinde că a anulat toate relaţiile de muncă exploatatoare şi alienate.
"Fragil(e)" (r. Ioana Mischie) - Competiţia România - redă, prin interpretarea actriţei Ioana Flora, poveştile-puzzle a 5 femei aflate în situaţii vulnerabile, dar care au reuşit să înfrunte şi să depăşească situaţiile cu care s-au confruntat, abordând un spectru larg de tematici, precum sindromul Wonder Woman, autismul, familia monoparentală, violenţa fizică sau traficul de fiinţe umane.
"Spioni de ocazie" (r. Oana Giurgiu) - Competiţia România - spune o poveste mai puţin cunoscută despre oameni obişnuiţi, recrutaţi de serviciile de spionaj britanice şi trimişi în estul Europei ocupat de nemţi, pentru a organiza rezistenţa şi pentru a găsi căi de evadare a prizonierilor de război.
"Noi, împotriva noastră" (r. Andra Tarara) - Competiţia România - este o declaraţie personală a celor două personaje care se intervievează reciproc, tatăl care se confruntă cu o afecţiune mintală, respectiv fiica crescută cu un tată adesea absent. În timp ce filmează, cei doi îşi dezvăluie rănile cauzate în trecut şi încearcă să se înţeleagă reciproc.
"Graniţa morţii" (r. Cătălin Apostol) - Program tematic „Graniţe” - oferă publicului povestea adevărată a unor oameni umiliţi, bătuţi, torturaţi, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună şi de alienare. O mărturie zguduitoare despre vremurile când România era o puşcărie mare.
"Urşii" (r. Alin Duruian) - Competiţia DocSchool - este povestea sătenilor din Rucăr, care se confruntă constant cu problema urşilor care vin din pădure pentru a se hrăni direct din gospodăriile oamenilor.
"Planul de zbor" (r. Gabriel Durlan) - Competiţia DocSchool - prezintă povestea unui tânăr de 16 ani care are două mari pasiuni: porumbeii şi muzica. Tânărul îşi împarte timpul între pregătirea porumbeilor pentru curse şi repetiţiile la saxofon.
"Triplex Confinium" (r. Maria Bălănean) - premieră mondială, Competiţia DocSchool - redă experienţa unui vârstnic din Beba Veche, localitatea aflată la graniţa a trei ţări (România, Serbia şi Ungaria), care arată cât de absurde pot fi uneori graniţele politice şi cât de mult pot ele impacta vieţile oamenilor.
"Senza Late" (r. Lidia Ilie) - premieră mondială, Competiţia DocSchool - urmăreşte fenomenul migraţiei pentru un loc de muncă prin ochii unei femei de 83 de ani, care şi-a crescut nepotul timp de două decenii şi care încă aşteaptă ca nora sa, mama băiatului, să se întoarcă şi să-i fie sprijin la bătrâneţe.
Astra Film Festival lansează în acest an şi un program dedicat studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din România şi din străinătate prin care le facilitează acestora accesul la evenimentele din festival. Astfel, până pe 26 august aceştia pot achiziţiona cardul #AFFSTUDENTPASS, care le oferă acces la toate evenimentele cinematografice, la cele dedicate profesioniştilor din industrie şi la concertele din cadrul #AFF2021 (în limita locurilor disponibile) şi cazare 7 nopţi în perioada 5-12 septembrie, în centrul Sibiului, la căminele Facultăţii „Lucian Blaga”.
A 28-a ediţie Astra Film Festival - Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu, lansat în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est, se evidenţiază ca un eveniment esenţial în comunitatea europeană de film documentar, dovedindu-se a fi cel mai important festival de acest gen din România.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...