Expoziţia" Made in CZ/ Found in RO", care va fi vernisată pe 26 octombrie la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, prezintă obiecte de origine cehoslovacă şi cehă pentru uz caznic care au fost importate în Romania contemporană în ultimii 100 de ani.
Centrul Ceh, organizatorul principal, a adunat mai mult de 120 de obiecte, care includ mărci cum ar fi instrumente de lucru Narex, sisteme de încălzire Rukov Rumburk, celebrul proiector Meopta, scaune Toner din Moravské Třebové, alifie împotriva insectelor Alpa, ţesături din Šumperk Moravolen sau produse mai familiare, cum ar fi discuri Supraphon, bicicleta Favorit, băutura digestivă Becherovka, electronice Tesla, instrumente de scris Koh-i-Noor, aparate de gătit Eta, pahare de cristal şi mobilier.
"Expoziţia se bazează pe obiectele care au ajuns în România în cantităţi mai mari, prin urmare au o anumită calitate, iar funcţionalitatea lor a supravieţuit deceniilor de consum şi uz zilnic. De aceea, expoziţia poate fi numită una de mărci tradiţionale cehoslovace ", spune organizatorul František Zachoval.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Numitorul comun al întregului spectacol este designul de produs, care este o disciplină a cărei istorie presupune reapariţia.
În expoziţie apar obiecte proiectate timp de mai multe decenii de legendarul Stanislav Lachman, cel mai proeminent designer ceh. El a făcut designul a aproape tot ce a putut atinge cineva din Cehoslovacia socialistă, prin proiectarea a 1.200 de produse care au influenţat viaţa mai multor generaţii. Printre produsele care au fost folosite la înfrumuseţarea a milioane de femei în viaţa de zi cu zi a fost uscătorul de păr electric EM 521.
Raritatea expoziţiei este aşa-numitul Tuzex, o cutie de cafea sau o cutie de cârnaţi Frankfurt. Reţeaua Tuzex a fost un outlet de mărfuri străine din Occident. Polonezii aveau Pewex, Germania de Est Intershopul şi în România cumpărăturile se făceau în Comturist.
Deschiderea expoziţiei face parte din recepţia pentru sărbătoarea naţională a Republicii Cehe, 26 octombrie, de la ora 17.00. Expoziţia poate fi vizitată până pe 15 decembrie 2017, în rotonda din foaierul Sălii Mici a TNB.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.