Dirijorul Ion Marin va susţine, în perioada 14-16 iulie, un masterclass dirijoral în calitate de profesor invitat al celei mai prestigioase Universităţi de Muzică din Europa- Mozarteum Salzburg, Austria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La cursurile de perfecţionare în arta dirijorală, coordonate decelebrul muzician român, participă studenţi şi dirijori de cor şi orchestră din întreaga lume.

Masterclass-ul se va desfăşura pe parcursul a trei zile, în Max Schlereth Saal (Großes Studio), cea mai modernă sală de evenimente a Universităţii din Salzburg. Evenimentul este organizat de către Departamentul pentru Orchestră şi Management de Cor a Universităţii Mozarteum şi se va desfăşura cu respectarea tuturor normelor sanitare şi de distanţare socială impuse de situaţia Covid-19, la nivel mondial.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Masterclass-urile coordonate de dirijorul Ion Marin reprezintă instrumente educativeesenţiale în traiectoria profesională a oricărui dirijor, fie el consacrat sau în devenire. Tematica acestor cursuri va fi centrată în jurul dezvoltării abilităţilor gestuale dirijorale, capacitatea de transmitere prin gest a sensurilor profunde ale muzicii dar şi abordarea holistică a dirijatului, ca interacţiune complexă între intenţia compozitorului şi cea a dirijorului, dar mai ales maniera în care instrumentul orchestral poate fi utilizat la cel mai înalt nivel pentru a transmite către public emoţia muzicală.

Cu o istorie de peste 170 de ani, Universitatea Mozarteum a fost fondatăîn onoarea luiWolfgang Amadeus Mozart, născut în Salzburg, şi, alături de Fundaţia Internaţională şi Orchestra cu acelaşi nume, face parte din emblematica triadăcultural - educaţională „Mozarteum”, dedicată în mod oficial memoriei genialului compozitor austriac. Pe lângă excepţionala activitate didactică, Universitatea Mozarteum este implicată în desfăşurarea celebrului Festival Mozartwoche, considerat unul dintre cele mai valoroase şi reputate festivaluri de muzică cultă, care atrage anual cei mai reputaţi artişti ai lumii.

Colaborarea dirijorului Ion Marin cu Universitatea Mozarteum va continua şi anul viitor, acesta fiind deja invitat la pupitrul Orchestrei Universităţii în cadrul Mozartwoche 2021. Alăuri de aceste două nume celebre, va participa în premieră pentru România şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, pentru una dintre cele mai maiestoase capodopere ale muzicii sacre - Missa solemnis în Do minor Waisenhausmesse, K. 139, aparţinând lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozartwoche 2021 va reuni, între 21 şi 31 ianuarie, nume faimoase din lumea muzicii instrumentale, operei, dar şi a coregrafiei sau artei interpretative, cum ar fi: Sir András Schiff, Daniel Barenboim, Martha Argerich, Marianne Crebassa, Andreas Heise sau Magdalena Kožená.

Personalitate a scenei muzicale internaţionale, dirijorul Ion Marin este unul dintre puţinii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât şi în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii şi a condus majoritatea orchestrelor importante, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Royal Opera House Muscat, Orchestra Simfonică Bournemouth etc.

Pe plan naţional şi european, maestrul Ion Marin este o personalitate recunoscută în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei şi imaginii României în lume, precum şi pentru dimensiunea socială a impactului său. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” şi, de asemenea, preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România, instituit în 2011 la iniţiativa domniei sale.

Din ianuarie 2019, odată cu înfiinţarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat preşedinţia rotativă a CE, Ion Marin a fost numit manager şi director artistic al acestui amplu proiect de diplomaţie culturală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.