„Cultura română ar avea nevoie să fie băgată în seamă şi de autorităţi”, este una dintre afirmaţiile omului de cultură Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, care în Eminescu vede „spiritul deplin al culturii române”. Scriitorul Dan Lucian Teodorovici, managerul Muzeului Literaturii de la Iaşi, este de părere că „e nevoie să sărbătorim în fiecare zi cultura”, depinde însă cum.
„Eminescu poate fi sărbătorit tot timpul, cunoscându-i opera, citindu-l şi descoperind nu numai un mare poet naţional, ci un mare poet universal, aşa cum l-au recunoscut şi alţii. Ca dovadă, expoziţia de la Academia Română cu traduceri din Eminescu în alte limbi străine, şi sunt peste 200 de limbi, de la cele mai cunoscute la cele mai rare limbi de pe glob. Cred că rămâne nu numai spiritul deplin al culturii române, rămâne un pol, o piatră de hotar între ceea ce a însemnat formarea şi dezvoltarea culturii române. Modernitatea absolută a literaturii române începe cu el, şi modernitatea absolută a culturii române începe cu el, aşa cum modernitatea românească, din punct de vedere social, politic, economic, începe cu Revoluţia lui Tudor Vladimirescu”, a declarat, pentru News.ro, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Despre cum îl descoperă tânăra generaţie pe Eminescu, dacă mai este actual pentru aceasta, managerul apreciază că opera marelui scriitor poate forma, cu mare încredere.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Eu cred că da. Eu cred că Eminescu este descoperit şi redescoperit nu numai prin şcoală. El este descoperit şi prin aceste manifestări legate de ziua lui, şi sub această cupolă mare, prin care noi suntem dependenţi de Eminescu în cultura noastră. Sigur, şcoala caută să fie didactică, să educe. Aş prefera ca şcoala să fie formatoare. Şi în momentul în care ne ducem spre formare, ne putem adresa cu mare încredere operei eminesciene, pentru că ea, aşa cum o regăsim în Caietele eminesciene şi în cronologia operei eminesciene, este o operă de formare, de la un nivel la care era cultura română, la un nivel superior, care a influenţat şi limba română şi modul de a vedea lumea în cultura românească”.
„Cultura noastră, şi au spus-o mulţi înaintea mea, este ceea ce ne reprezintă în lume. Ea ar avea nevoie să fie băgată în seamă şi de autorităţi şi să fie susţinută. Pentru că, vorba lui Camil Petrescu, „dacă putem să ieşim cu ceva în lume, nu putem să fim primii sau între primii cu economia, dar puteam să fim printre primii prin cultură”.
Actori-muzeografi la Casele memoriale ale MNLR
Spaţiile expoziţionale ale Muzeului Naţional al Literaturii Române vor fi deschise gratuit sâmbătă. La MNLR, Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită şi în zilele de 16 şi 17 ianuarie.
„Am vrut să aducem nu numai omagiu lui Eminescu, ci întregii palete de evenimente culturale posibile şi care intră în această foarte generoasă cupolă, ce înseamnă cultura română. Pentru a marca o dependenţă şi o interdependenţă avem în casele memoriale şi în expoziţia de bază, ca muzeografi, actori cunoscuţi: Horaţiu Mălăele va fi la „Tudor Arghezi”, Nicu Alifantis va fi la „George Bacovia”, George Mihăiţă va fi la expoziţia de bază din Nicolae Creţulescu, Rodica Mandache la Casa „Anton Pann”, Marius Bodochi la „Minulescu” şi „Rebreanu”, însoţit de Emilia Popescu. Îl vom avea şi pe actorul Marius Florea Vizante. Ei vor fi sâmbătă, pentru o oră - două, muzeografi în aceste locaţii”.
Tot sâmbătă, va avea loc evenimentul tradiţional Gala Tinerilor Scriitori, înfiinţată în urmă cu 10 ani, unde vor fi premiaţi cei care au debutat în 2021. Manifestările vor continua şi cu lansări de carte şi duminică, iar luni este programată o dezbatere, la care vor participa medicul Irinel Popescu, actriţa Rodica Mandache, profesorul Mircea Dumitrescu. Este „o dezbatere referitoare la corpul uman, văzut din perspective diferite, de medici, de actori, de artişti plastici, în ideea că sunt zile dedicate spiritualităţii iar corpul este cel care găzduieşte această spiritualitate umană şi am vrut să marcăm o relaţie care poate a fost uitată în zilele noastre, între umanism şi umanitate”, a precizat Ioan Cristescu.
Eminescu, la MNLR Bucureşti
Publicul poate descoperi la Muzeul Literaturii spaţii speciale dedicate lui Eminescu.
„Avem spaţii speciale dedicate lui Eminescu, noi suntem legaţi indisolubil de Mihai Eminescu, pentru că fondatorul acestui muzeu a fost Perpessicius, cel care s-a ocupat de manuscrisele eminesciene. Dar mai mult decât atât, ideea de a înfiinţa un muzeul al literaturii române s-a născut în 1950, la centenarul naşterii lui Eminescu, şi s-a dorit atunci a fi Muzeul Literaturii Mihai Eminescu. Nu avem exponate în sensul de obiecte, dar avem cărţi, manuscrise şi multă posteritate adunată în manuscrisele altora legată de Eminescu. Aşa cum Biblioteca Academiei deţine cea mai mare parte a manuscriselor eminesciene, noi avem câteva, dar deţinem tot ceea ce a însemnat posteritatea eminesciană după 1889”, a mai spus managerul.
Dan Lucian Teodorovici, director al Muzeului Naţional al Literaturii Iaşi, a mărturisit că este nevoie „ca toate zilele să fie dedicate culturii”.
„E nevoie să sărbătorim în fiecare zi cultura. Este un moment care prezintă o anumită semnificaţie, pentru că atrage atenţia asupra culturii. Nu este nepotrivită o asemenea zi, însă trebuie privită din multe puncte de vedere: ce înseamnă din punct de vedere administrativ cultura, ce poate însemna pentru artişti în sine, pentru oamenii de cultură, pentru scriitori, pentru toţi cei implicaţi. Este o zi care atrage atenţia asupra unui fenomen care nu este neapărat printre cele mai discutate la nivel public. Din punctul meu de vedere, o văd ca pe un lucru bun, favorabil. Depinde cum se sărbătoreşte”, a declarat, pentru News.ro, Dan Lucian Teodorovici.
Expoziţii de patrimoniu la MNLR Iaşi
Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită la Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi prin două expoziţii de patrimoniu dedicate poetului naţional, prima conferinţă din seria „Patrimoniu şi comunitate”, două ateliere de educaţie muzeală la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul” şi Muzeul Poezie(i) şi o întâlnire online cu elevii participanţi şi câştigători ai Maratonului de lectură Spania - Italia - Belgia (octombrie-decembrie 2021).
În parteneriat cu Serviciul Judeţean Iaşi al Arhivelor Naţionale ale României, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi va deschide expoziţia „Eminescu - revizorul şcolar”. Sunt prezentate documente realizate de Mihai Eminescu în perioada 1875-1876, ani în care a fost revizor (inspector) şcolar în judeţele Iaşi şi Vaslui. A avut în subordine peste 150 de şcoli, s-a implicat cu rigurozitate în activitatea de revizorat, iar rapoartele prezente în expoziţie dovedesc profesionalismul şi competenţa cu care Eminescu se apleca asupra activităţii educaţionale.
Expoziţia curatoriată de Liviu Apetroaie şi Ana Honcu, muzeografi MNLR Iaşi, va putea fi vizitată la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, în perioada 15 ianuarie - 12 iunie 2022, de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00-16.30.
Expoziţia online „Cadre şi file, o poveste”, organizată în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”, pune în valoare fragmente-manuscris din trilogia „Romanul lui Eminescu”, semnată de prozatorul Cezar Petrescu (1892-1961). Viaţa lui Mihai Eminescu este surprinsă de cunoscutul prozator în trei ipostaze, „Luceafărul”, „Nirvana” şi „Carmen Saeculare” - titlurile volumelor publicate între anii 1935 şi 1936. Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi deţine un bogat Fond Cezar Petrescu, alcătuit din documente, manuscrise, fotografii şi obiecte, donate de sora scriitorului, Smaranda Chehata, a transmis, pentru News.ro, MNLR Iaşi.
Ziua Culturii Naţionale, ajunsă la a 12-a ediţie şi celebrată în fiecare an la data aniversării poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut naţional, iniţiată de Academia Română în anul 2010.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.