DIPLOMA Show, festivalul noii generaţii de artişti, arhitecţi şi designeri români, are loc între 4 şi 13 octombrie, în clădirea fostului restaurant Cina situată pe Strada Benjamin Franklin, nr. 10, Bucureşti. Festivalul, aflat la a XI-a ediţie, prezintă expoziţii, masterclass-uri, un târg de artă şi design şi experienţe outdoor. Expun 145 de artişti emergenţi, selectaţi dintr-un număr de 480 de înscrieri din 18 categorii: fashion, design interior, arhitectură, pictură, design grafic, foto-video, design de obiect. Accesul la festival este gratuit, cu pre-înregistrare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia acoperă trei domenii: Arte Decorative - semnat de Rompetrol, Arte plastice - semnat de Globalworth şi Arhitectură şi Urbanism - semnat de Cemacon.

Cele trei domenii acoperă 18 specializări diferite: arhitectură, arhitectură de interior, peisagistică, urbanism, artă murală, arte grafice, arte textile, ceramică-sticlă-metal, design de produs, design grafic, fashion, foto-video, new media, animaţie şi bandă desenată, pedagogia artei, pictură, scenografie şi sculptură. Fiecare lucrare este inspirată de experienţe personale, teme sociale sau provocări globale, reflectând complexitatea viziunilor noii generaţii de creatori.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„DIPLOMA Show 2024 aduce în lumina reflectoarelor creativitatea noii generaţii de artişti, arhitecţi şi designeri, o sumă de abordări şi perspective unice care se concretizează într-o amplă expoziţie multidisciplinară. Ne bucurăm să găzduim acest eveniment în spaţiul fostului restaurant CINA din Bucureşti, un loc ce respiră istorie, dar care, în aceste zile, devine centrul energiei creative contemporane”, a declarat Teodora Dinu, director proiect DIPLOMA Show.

Pe lângă expoziţia propriu-zisă, DIPLOMA Show 2024 va găzdui o serie de evenimente.

Masterclass-uri

Pentru al doilea an consecutiv, cei interesaţi de domeniile creative pot participa luni, 7 octombrie, la masterclassurile DIPLOMA Grow, un program prezentat de Mega Mall X NEPI Rockcastle. DIPLOMA Grow oferă participanţilor o zi plină de masterclassuri şi discuţii pe teme variate, de la dezvoltarea unei cariere în industriile creative până la integrarea principiilor de sustenabilitate în practicile artistice. Evenimentul va aduce în prim-plan speakeri din diverse domenii, care vor împărtăşi experienţe, tactici utile şi sfaturi esenţiale, oferind tinerilor creatori perspective valoroase pentru dezvoltarea profesională.

Pe scenă vor urca artişti AMC, specializaţi în dezvoltarea de jocuri video, pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra industriei. De asemenea, va fi prezent Sebastiano Paccini, Ambasador al Istituto Europeo di Design şi fondatorul proiectului Libri Finti Clandestini - un experiment de reciclare, design şi publishing, cu scopul de a crea cărţi folosind doar hârtie reciclată. Masterclassul va continua cu un panel susţinut de Galeria Posibilă – Ghid de buzunar pentru aplicaţii - un talk adresat studenţilor şi proaspeţilor absolvenţi care doresc să aplice pentru un open call, dar nu sunt siguri ce aspecte să sublinieze. Evenimentul se va încheia cu o discuţie despre importanţa implicării designerilor şi arhitecţilor în crearea de proiecte relevante pentru comunitate, dar şi despre paşii necesari obţinerii sponsorizărilor pentru acest tip de proiecte, susţinută de Anca Ioana Ghiorghiu, Group PR & Events Manager, Nepi Rockcastle.

Evenimentul, care are loc luni, 7 octombrie, se va încheia cu o proiecţie specială, realizată în parteneriat cu Animest 2024.

Expoziţiile invitate

La DIPLOMA Show 2024, pe lângă cele 145 de lucrări ale tinerilor creatori români, publicul va putea explora o serie de expoziţii invitate ce abordează teme şi discipline variate. Aceste expoziţii subliniază colaborările dintre galerii, platforme internaţionale şi instituţii de renume, oferind o perspectivă unică asupra expresiei artistice contemporane. Printre ele se numără: expoziţia Vise domesticite / Dana Jiloveanu / presented by Galeria Posibilă & Globalworth, proiecte de bijuterie curatoriate de Assamblage - Romanian Jewelry Week x Global Creative Graduate Showcase, expoziţia de lucrări ale absolvenţilor de arhitectură de la SIT_2324 / Shibaura Institute of Technology Tokyo (SIT) şi expoziţia Lullaby for Pain / Nadya Izosimova / presented by Château Purcari, ce aduce în prim-plan o tânără artistă din Republica Moldova.

Proiecte speciale

Biblioteca Glitch este un spaţiu fizic dedicat schimbului de idei, cunoştinţe şi experienţe dintre sectorul de artă & cultură şi cel de design şi comunicare. La Diploma Show 2024, Biblioteca Glitch aduce o selecţie de titluri ce acoperă un spectru larg: de la artişti ce lucrează cu typography sau grafică, la practici specifice de design grafic - poster, identitate vizuală sau ilustraţie.

Totodată, până pe 15 octombrie publicul va putea vizita expoziţia Graphic Design Alumni Capsule în Mega Mall, o retrospectivă a celor mai bune proiecte de graphic design participante în festivalul Diploma Show din ultimii ani.

Celebrate in Style: 10 ani de IQOS

Celebrate in Style, o colaborare IQOS x Diploma Show, propune o experienţă aparte, construită în jurul a 10 ţinute unice concepute de 5 designeri vestimentari. Expuse de-a lungul ultimilor ani în cadrul DIPLOMA Show, proiectele designerilor se reîntorc în festival într-o amenajare neconvenţională, construită în jurului ideii de celebrare. 

Târg de artă şi design

Ca în fiecare an, târgul Hot Lagoon Fair reuneşte un nou val de artişti, designeri şi ilustratori din România, oferind o gamă variată de creaţii ce includ printuri, fanzine-uri, tricouri, piese de ceramică, stickere, cărţi poştale, genţi, sacoşe şi cărţi de autor. Printre expozanţi se numără şi opt artişti care participă la DIPLOMA Show. Târgul oferă publicului ocazia de a achiziţiona obiecte originale, create de tinerii creatori prezenţi în festival.

Petreceri şi concerte

Festivalul promite o experienţă urbană memorabilă, oferind mixul perfect de muzică bună, socializare, băuturi savuroase şi expoziţii de neratat. În cele două weekenduri de festival au loc petreceri şi concerte, printre care pe 5 octombrie un Live session Jojo Mayer curated by Jazz in the Park. Accesul este gratuit pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile. Pe lângă evenimentele din weekend, participanţii se vor bucura de DJ seturi, dar şi de un bar exterior, într-o atmosferă relaxată şi prietenoasă. Accesul la evenimentele şi concertele din weekend-uri este gratuit.

Colecţia DIPLOMA

Pentru ediţia din 2024 a festivalului, UniCredit Bank a lansat anul acesta un concurs destinat tinerilor ilustratori şi designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. Concursul DIPLOMA are ca scop realizarea colecţiei oficiale merch a ediţiei DIPLOMA Show 2024 şi a înregistrat 24 de înscrieri eligibile. În urma procesului de selecţie, câştigătoarea - Alexa Lincu - va avea ocazia să vadă cum creaţiile ei colorează festivalul.

„De 11 ani suntem alături de energia creativă a tinerei generaţii şi o susţinem să ajungă în faţa unui public cât mai numeros prin Diploma Show. Anul acesta, prin tema de concurs propusă de UniCredit Bank, festivalul va avea prima dată un merch oficial propriu realizat, desigur, tot de o tânără artistă. Cred că lucrul de care au cea mai mare nevoie toţi creativii aflaţi la început de drum este încrederea noastră şi acesta a fost încă un mod prin care am ales să le-o validăm”, a spus Anca Ungureanu, director Identitate şi Comunicare UniCredit Bank.

Accesul la DIPLOMA Show şi la toate evenimentele şi activităţile din cadrul festivalului care are loc în clădirea fostului restaurant Cina este gratuit şi se face printr-o rezervare în prealabil pe https://oveit.com/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.