Licitaţia „Patrimoniului unui Anticar”, eveniment ce va avea loc la 1 februarie, de la ora 19.00, la Palatul Cesianu-Racoviţă, cuprinde 170 de opere de artă. O colecţie de familie de desene realizate de Alexandru Ciucurencu (1903-1977), cel supranumit „Pictorul luminii”, va prezenta crochiuri adunate de medicul personal al artistului, o parte dintre ele primite cadou, o parte achiziţionate, anunţă Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Talentul nu e mare lucru, deşi este, dacă nu e dublat de muncă şi de perseverenţa de a înţelege lucrurile. Talentul, probabil, este acea dragoste de muncă şi de a lucra, acel neastâmpăr interior. Dacă ar fi talentul, într-adevăr, aşa cum se înţelege azi, atunci ar însemna că nu trebuie să munceşti şi pe ce-ai pus mâna, gata, a ieşit. Ori lucrurile nu stau aşa. Cu rezultatele poţi să ai decepţii, cu munca nu”, spunea Alexandru Ciucurencu într-un interviu oferit în ultimii ani de viaţă.

Desene din laboratorul secret al artistului, precum „Nud”, „Studiu”, „Autoportret” ori „Ana”, pleacă de la preţuri de pornire de 200-300 de euro fiecare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Alexandru Ciucurencu, unul dintre cei mai iubiţi pictori, atât de marii colecţionari, cât şi de elevii şi de discipolii săi, avea un adevărat cult pentru desen. Detalii foarte interesante despre modul său de lucru a oferit pictorul Mihai Sârbulescu, care participă şi el la această licitaţie, cu lucrarea intitulată „Castelul Reginei Maria la Balcic” (estimată la 1.000-1.600 de euro): „Aceste desene sunt documente extraordinar de preţioase, pentru că opera de artă nu este doar tabloul realizat de artist, ci şi laboratorul său. Iar aceste desene îl arată pe Ciucurencu desenatorul. Şi contează foarte mult şi desenele, studiile, care sunt de multe ori făcute, aparent, doar pentru el. Michelangelo spunea că desenul este totul. Omul şi atunci când ară desenează. Ciucurencu spunea că desenul este construcţie. Cu gândul la aceaste două definiţii, înveţi să îţi construieşti viaţa ca pe un desen, cu fiecare detaliu. E important ca totul să fie articulat, compus. Contează cum îţi creionezi fiecare zi, vorba dictonului «Nici o zi fără o linie» («Nulla dies sine linea»”, moştenit de la Plinius cel Bătrân, n.r.)”.

Pentru cel supranumit de Nicolae Tonitza „Fenomenul Ciucurencu”, desenul premergător picturii a fost foarte important. Fie că întruchipează studii pregătitoare pentru viitoare opere în ulei, fie că sunt opere de sine stătătoare, aceste desene realizate de Alexandru Ciucurencu vor completa şi întregi cu succes colecţia oricărui pasionat de artă. Recordul obţinut de artist într-o licitaţie a fost înregistrat tot la Artmark, în 2012, cu pictura „Jucătoarea de şah”, adjudecată cu 60.000 de euro.

Expoziţia prilejuită de licitaţia ce conţine şi această colecţie de familie cu desene realizate de Alexandru Ciucurencu este deschisă zilnic publicului larg (de luni până duminică), gratuit, în intervalul orar 10.00-20.00, la Palatul Cesianu-Racoviţă din str. C.A. Rosetti nr. 5.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.