Emil Ivănescu,curator şi coordonator al proiectului „Acum. Aici. Acolo”, care va reprezenta România la Expoziţia Internaţională de Arhitectură - Bienala de la Veneţia 2023, a explicat, într-o conferinţă de presă la Biblioteca Naţională a României, cum a fost respectată tema de anul acesta, „Laboratorul viitorului”, şi pe ce s-a bazat proiectul câştigător.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Am încercat să găsim un mesaj foarte pozitiv pentru România. A fost greu pentru că a fost extrem de dificilă tema Bienalei de anul acesta. Am zis să facem ceva pentru care lumea să afle lucruri, să îşi dorească să rămână în expoziţie”, a spus acesta.   

„Viitorul va fi mult mai colaborativ. Crizele, energie, războaie, sunt cele care transformă viitorul aproapiat. Singura modalitate ca noi să depăşim aceste crize este capacitatea de a inova, de a dialoga prin idei noi, de a genera idei noi prin colaborare. De fapt, conceptul Pavilioanelor este de fapt cel al unui generator de idei. Pentru că totul ţine de acum, de loc, fiind şi mesajul nostru, acela că Pavilionul să exprime pragmatism, să fie orientat spre prezent şi să exprime întreg locul. De aici ideea de „Acum, Aici. Acolo” pentru că totul ţine de cum coexistăm, cum vom colabora. Prognozele din 2050 care arată că peste 70% din modul de locuire va fi urban. Vă daţi seama densitatea urbană ce probleme va genera în viitor. Am făcut un mic studiu faţă de toată această statistică. 80% din poluarea oricărui obiect realizat poate fi redusă printr-un principiu circular de design. Problemele moderne nu vor mai fi rezolvate prin soluţii moderne. De altfel, finalul expoziţiei se încheie cu un citat dintr-un gânditor african, foarte interesant, care exprimă foarte bine viaţa laterală care de multe ori este mult mai biogată decât mainstremul pe care îl ştim şi la care ne raportăm”, a explicat Emil Ivănescu. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Invenţiile şi inovaţiile româneşti, sursă de inspiraţie pentru proiect

„Am căutat unde sunt aceste ingrediente. Le-am găsit cu mare bucurie şi mândrie. Primul lucru pe care l-am găsit a fost nu neapărat partea tehnologică. Am căutat în majoritatea arhivelor evenimentelor importante de arhitectură şi design din România, precum Bienala de Arhitectură, Anuala de Arhitectură Bucureşti, Romanian Design Week, Gala Societăţii Civile, şi am căutat acele proiecte care combină în mod creativ cercetarea, designul, participarea şi rezultatul, pentru că toate aceste proiecte au un obiectiv comun: ele educă. Acestea sunt ingredientele pe care noi le-am considerat a fi esenţiale pentru a rezolva problemele critice din viitor. Redescoperind Muzeul Tehnicii am descoperit multe lucruri şi sunt chiar puţin cunoscute chiar de cercetători. Am căutat foarte mult inovatorii foarte cunoscuţi, precum Henri Coandă, Iustin Capră, şi ne-au inspirat invenţiile şi inovaţiile necunoscute. Toţi lucrau cu specialişti, inclusiv ingineri şi arhitecţi. Lucrând prin colaborare, ei au reuşit să aducă nişte lucruri noi pentru ceea ce s-a întâmplat atunci”, a subliniat Emil Ivănescu. 

„Este un proiect care aduce multă inspiraţie, care arată câte ceva despre trecutul nostru şi care atrage foarte mult curiozitatea oamenilor de a dezvolta soluţii şi metode noi, de a aborda probleme”, a declarat arh. Attila Kim, Comisarul participării României la cea de-a 18-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură de la Veneţia. 

„Obiectele care au fost alese pentru expoziţie sunt cele mai importante pe plan naţional şi internaţional”, a spus Laura Albani, director Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, partenerul principal al proiectului. 

Echipa proiectului „Acum-Aici-Acolo” este formată din: curator si coordonator proiect: Emil Ivănescu, manager proiect: Simina Filat, coordonator cercetare ştiinţifică şi catalog: Cătălin Berescu, coordonator realizare machete şi expozoare: Păsărin Anca; colaboratori: Ana Maria Zahariade, Mihai Medvedovici, Robert Zotescu, Petruţ Viaşcu.

Bienala de Arhitectură de la Veneţia este un eveniment internaţional de prestigiu ce ilustrează un dialog cultural de mare amploare între ţările lumii. Ediţia din 2023 a Bienalei de Arhitectură de la Veneţia se va desfăşura în perioada 20 mai - 26 noiembrie 2023, cu previzionare pentru specialişti şi presă în zilele de 18 şi 19 mai 2023. Organizatorii reprezentării României la cea de-a 18-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – la Biennale di Venezia sunt: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.