Ministrul Culturii a anunţat, luni, pe Facebook, că a semnat actele prin care Conacul Vârnav Liteanu intră în proprietatea statului român, precizând că acesta va deveni "primul centru dedicat exclusiv formării pentru restauratori".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Astăzi am semnat actele notariale privind acceptarea Donaţiei Conacului Vârnav Liteanu. Mulţumesc moştenitorilor familiei Sturdza care au dorit ca acest monument istoric să intre în proprietatea statului. În acest fel, judeţul Suceava va deveni un nucleu pentru dezvoltarea şi consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar şi la specializarea profesioniştilor din muzee şi instituţii de cercetare", declară ministreul Bogdan Gheorghiu.

Potrivit anunţului ministrului, moştenirea familiei Sturdza va fi restaurată. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Casa boierească a fost ridicată în secolul al XVIII-lea şi este în prezent în proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniţă Sandu Sturdza.

"Acum 7 luni, la începutul mandalului, am găsit în Ministerul Culturii acest proiect al cărui potenţial fusese trecut cu vederea. Este un exemplu clar cum apatia poate stopa orice evoluţie. Conacul Vârnav Liteanu şi meseria de restaurator vor fi, însă, pe mâini bune, mai ales că profesonalismul specialiştilor de la Institutul Naţional al Patrimoniului este unul de excepţie", a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Ministerul Culturii urmează să încheie un contract de donaţie cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu să parcurgă un amplu proces de restaurare.

"Casa Vârnav-Liteanu, din oraşul Liteni, ne dorim să devină un centru de pregătire pentru restauratori, coordonat de Institutul Naţional al Patrimoniului, care să contribuie la dezvoltarea şi consolidarea meseriilor implicate în protejarea patrimoniului arhitectural, dar şi la specializarea profesioniştilor din muzee şi instituţii de cercetare. Judeţul Suceava va beneficia de investiţiile necesare pentru dezvoltarea resurselor umane, investiţii care îmi doresc să aibă reverberaţii atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Este o moştenire a Bucovinei pe care vrem să o valorificăm şi să îi oferim utilitate în prezent şi în viitor”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.