Comisia Naţională a României pentru UNESCO susţine necesitatea salvării Secţiei Etnografice în Aer Liber a Muzeului Naţional Bran, obiectiv cultural important.
"Ne exprimăm sprijinul faţă de entităţile care susţin necesitatea salvării acestui important obiectiv cultural şi solicităm autorităţilor competente identificarea unei soluţii pentru a preîntâmpina degradarea sau distrugerea acestui patrimoniu cultural naţional, în conformitate cu Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice", se arată într-un comunicat al CNR UNESCO.
Secţia Etnografică în Aer Liber este organizată încă din anul 1960 în parcul din vecinătatea Castelului Bran, iar pe o suprafaţă de 9610 mp prezintă principalele tipuri de gospodării şi locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii economice şi instalaţii de prelucrare a lemnului şi ţesăturilor de lână, acţionate hidraulic.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectură populară tradiţională cu caracter unicat şi o vechime din secolele XVIII - XX.
O acţiune de protest cu tema salvarea patrimoniului naţional aflat în Secţia Etnografică în aer liber a Muzeului Naţional Bran, care se află în prezent în procedură de evacuare, a avut loc miercuri, între orele 11.00 şi 15.00.
Săptămâna aceasta, Ministerul Culturii a anunţat că face demersurile juridice necesare cu privire la situaţia terenului intravilan din localitatea Bran, pe suprafaţa căruia funcţionează Secţia Etnografică în Aer Liber, parte a Muzeului Naţional Bran, care se află în procedură de evacuare. Instituţia precizează că anul acesta nu a primit o nouă înştiinţare de vânzare în vederea exercitării dreptului de preempţiune conform art. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare.
"Ne exprimăm încrederea că rezolvarea situaţiei juridice privind terenul retrocedat va conduce la o soluţie privind protejarea patrimoniului cultural existent într-un spaţiu dedicat culturii tradiţionale", precizează Ministerul Culturii într-un comunicat remis News.ro.
Liviu Brătescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, a avut luni o întrevedere cu managerul instituţiei de cultură, Mihail Ion Gorgoi, alături de reprezentanţii legali ai instituţiei muzeale de la Bran şi cu cei ai unuia dintre proprietarii - moştenitori ai terenului. În urma discuţiilor, marţi, la sediul Muzeului Naţional Bran, reprezentanţii Biroului Executorului Judecătoresc şi avocatul unuia dintre moştenitori s-au întâlnit pentru a conveni asupra Somaţiei transmise la data de 07.11.2019 privind evacuarea imobilului teren situat în Bran, str. I.G.Stoian, în baza Dosarului de executare nr. 553/2019 aflat pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...