Una dintre cele mai importante colecţii de monede româneşti este scoasă la licitaţie de Artmark, în premieră în România, pe 23 septembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Colecţionarii de monede, obişnuiţi până mai ieri să se intereseze de monede importante şi să le tranzacţioneze în cercuri restrânse, prin schimburi ori vânzări private, ori, mai rar, în străinătate, la casele de licitaţie specializate din Germania ori Elveţia, sunt chemaţi în premieră să vizioneze şi participe la licitaţia primei mari colecţii importante de numismatică românească. 

Colecţia scoasă la licitaţie, provenind de altminteri de la un colecţionar european (de naţionalitate română domiciliat în Ungaria), urmează să se vândă drept lot unic, compus din 133 de monede româneşti rare, reprezentând numismatica României moderne.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Preţul de pornire pentru întreaga colecţie este de 140.000 de euro, o valoare conservatoare raportat la preţul de tranzacţionare în străinătate a multora dintre monedele componente.

Punerea în licitaţie drept lot unic compus are în vedere şi evidenţierea funcţiunii de tezaurizare a preocupării colecţionistice pentru numismatică, căci dă posibilitatea colecţionarilor ori celor interesaţi de opţiuni alternative de tezaurizare să achiziţioneze ansamblul la un preţ avantajos, ce ulterior se poate dezinvesti ori lichidiza prin vânzarea treptată a celor 133 de componente.

Colecţia parcurge toată istoria României moderne şi contemporane, din 1867 până în 1982, prin prisma monedelor simbolizând avansul treptat al organizării noastre statale, economice şi de regim politic.

Potrivit casei, fiecare piesă componentă este gradată, adică expertizată ştiinţific şi evaluată de către cei mai reputaţi evaluatori internaţionali de numismatică, apoi capsulate înspre menţinerea stării lor de conservare. Se consideră în piaţă că o monedă gradată valorează de două până la trei ori mai mult decât una negradată, căci încorporează expertiză, evaluare, siguranţă şi cotare internaţională, raportată la celelalte exemplare existente în piaţă şi gradate, aşadar oficializate, la rândul lor.

Cele mai multe dintre monede ale colecţiei puse în licitaţie sunt într-o stare de conservare excepţională, unele nefiind folosite aproape niciodată.

Printre rarităţile colecţiei se numără prima monedă românească bătută în argint, dar şi prima cu valoare nominală de 1 Leu. Moneda din 1870 (estimare 6.500-8.500 de euro) a fost bătută în epocă într-un tiraj de doar 400.000 de exemplare, aflându-se într-o stare excepţională de conservare.

Un alt exemplar rarism, bătut la Bruxelles, este şi moneda 50 Bani (estimare 3.500-5.500 de euro), considerată de experţi ca fiind cea mai rară emisiune cu această valoare nominală.

O piesă foarte valoroasă pentru colecţionari este şi moneda 5 Lei din 1882 (estimare 10.000-15.000 de euro), an în care au fost folosite mai multe matriţe pentru această monedă, tirajul fiind bătut progresiv, în funcţie de nevoia pieţei şi de acoperirea Băncii Naţionale. Această monedă este singura cunoscută cu gradarea MS (mint state).

O altă piesă căutată de toţi colecţionarii şi cercetătorii din domeniul numismaticii este moneda 2 Lei din 1901 (estimare 18.000-23.000 de euro), fiind cea mai rară monedă românească din argint, cu un tiraj extrem de mic, de doar 12.476 de exemplare.

Punerea în vânzare a colecţiei de numismatică va avea loc joi, 23 septembrie, ora 18.45, în cadrul Licitaţiei unei Colecţii de Numismatică. 

Colecţia poate fi admirată la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până duminică în intervalul orar 10.00-20.00. Evenimentul va avea loc în format hybrid: online pe platforma Artmak Live sau în sala de licitaţii a Casei Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.