Germania a restituit proprietarilor ansamblul de 14 opere de artă ale colecţionarului Cornelius Gurlitt care au fost furate evreilor sub al III-lea Reich, a anunţat miercuri Ministerul Culturii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un desen al poetului şi pictorului german Carl Spitzweg, intitulat "Das Klavierspiel", a fost transmis marţi casei de licitaţie Christie's potrivit dorinţei moştenitorilor lui Henri Hinrichsen, un editor de partituri muzicale de origine evreiască, asasinat la Auschwitz în 1942. 

Opera i-a fost furată de nazişti în 1939 şi cumpărată anul următor de Hildebrand Gurlitt, tatăl lui Cornelius, apropiat al regimului lui Hitler. Abia în 2012, cu ocazia unei operaţiuni a vămilor, autorităţile au descoperit colecţia de mai mult de 1.500 de opere ascunse de decenii de Cornelius Gurlitt, un caz cu impact internaţional. Paisprezece dintre ele au putut fi identificate ca furate de la evrei, dar nu se ştie cum a fost formată această comoară. Colecţionarul de artă germano-austriac a murit în 2014. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Este un semnal important" că aceste opere de artă au putut fi "restituite moştenitorilor victimelor", a spus ministrul Culturii, Monika Grütters. "În spatele fiecărei opere se ascunde un destin uman tragic ca cel al lui Henri Hinrichsen, mort la Auschwitz", a adăugat ea. "Nu vom putea repara această teribilă suferinţă, dar încercăm să ne confruntăm cu responsabilitatea noastră morală". 

Tatăl lui Cornelius Gurlitt a fost desemnat din 1938 de nazişti să vândă operele furate de la evrei sau confiscate pentru "decadenţă". 

Colecţia, care cuprinde pânze de Renoir, Cézanne, Beckmann, Delacroix sau Munch, este evaluată la mai multe milioane de euro.

La moartea sa, Cornelius Gurlitt a desemnat Muzeul de Arte Frumoase (Kunstmuseum) din Berna drept moştenitor al colecţiei sale, dar 500 de piese care sunt supuse unor litigii sunt păstrate în Germania. 

Restituirile sunt complicate din cauza istoriei operelor şi a prescrierii de 30 de ani, dincolo de care proprietatea asupra unei opere de artă nu mai poate fi contestată în Germania. Totuşi, opere de artă au putut fi restituite, în special în 2015 când un Matisse a fost înapoiat familiei colecţionarului de artă Paul Rosenberg, bunicul jurnalistei Anne Sinclair. Cornelius Gurlitt a trăit decenii la Munchen, în mijlocul a mii de opere. Alte 239 de opere au fost stocate în casa din Salzburg, în Austria. După descoperirea lor, autorităţile germane au păstrat cazul secret mai mult de un an. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.