Prestigioasa casă de licitaţii Christie's a decis să pună capăt accesului la arhivele sale din cauza reducerii de personal, informează Le Figaro.
"Din curtoazie, Christie's a oferit acces gratuit la arhivele sale în scopul cercetării", a declarat un purtător de cuvânt al casei, aşa cum scrie Art Newspaper. "Personalul de la arhive a fost redus şi nu mai poate să răspundă decât nevoilor propriilor noastre echipe de specialişti".
Această decizie a suscitat furia multor experţi. Cu cataloage care există din 1766, arhivele Christie's, păstrate în sediul din King Street de la Londra, sunt printre cele mai complete şi importante din lume.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Acest lucru este cu adevărat rău", a declarat Anthony Crichton-Stuart, director al galeriei Agnews pentru ziarul londonez. "Nu exită arhive similare. Există de la prima vânzare, fiecare catalog este adnotat de mână. Sotheby's nu a făcut niciodată asta".
Neînţelegerea este aceeaşi pentru Susan Palmer, arhivist şi responsabil al bibliotecii Muzeului Sir John Soane: "Este o lovitură dată cercetării şi o măsură drastică. Ar fi fost de dorit să se instituie, de exemplu, facturarea serviciului".
Într-o scrisoare publicată de săptămânalul Antiques Trade Gazette, negustorul de artă Mike Sanderson şi-a exprimat dezamăgirea: "Pentru cei dintre noi care am lucrat în lumea artei cea mai mare parte a carierei noastre, este vorba despre un cataclism faţă de ceea ce am aflat. De-a lungul anilor, am avut numeroase schimburi cu responsabili de la Arhivele Christie's, care au dus uneori la rezultate benefice".
"Arhivele conţin dosarele pentru fiecare cumpărător al fiecărei vânzări cu preţ plătit, ceea ce este o informaţie inestimabilă atunci când căutăm istoria şi provenienţa unei piese", spune Susan Palmer.
Casa de vânzări a răspuns atacurilor lăsând să se înţeleagă o eventuală redeschidere. Dirk Bool, preşedinte al Christie's Europa, Orientul Mijlociu, în Rusia şi în India, a declarat: "Din păcate, întreaga clădire din King Street a fost închisă publicului din cauza crizei sanitare. Chiar şi noi o folosim limitat. Înainte, furnizam gratuit informaţii din arhivele noastre pentru cercetare, dar din noiembrie nu mai suntem în măsură să răspundem acestor cereri externe cel puţin pentru moment". "Fiţi siguri că vom continua să punem la dispoziţie fişierele noastre în mod corespunzător şi accesibil. Vom căuta şi mijloace de a dezvolta accesul la aceste arhie pe viitor".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.