Publicul Festivalului Enescu se va întâlni miercuri şi joi cu celebrul dirijor Vasily Petrenko şi Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, singurii artişti din această ediţie a Festivalului care au ales să interpreteze două lucrări de George Enescu, câte una în fiecare zi de concert.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Ateneul Român, la ora 16.30, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra va interpreta sub bagheta lui Vasily Petrenko un repertoriu din creaţia romantică, alături de o lucrare enesciană. Concertul se deshide cu Suita a II-a op. 20 de George Enescu, o lucrare inspirată şi îndrăgită de public, al cărei manuscris a fost trimis de Guvern împreună cu tezaurul ţării şi alte manuscrise enesciene la Moscova, şi recuperate în 1925.

Enescu a compus-o în patru luni, în ultima parte a anului 1915. Această lucrare de inspiraţie neoclasică este structurată pe tiparul unei suite de dans. Programul este completat de faimosul Concert in mi minor op. 64 de Felix Mendelssohn Bartoldy (1844) şi Simfonia nr. 4 în mi minor op. 98  de Brahms, o lucrare amplă, ultima simfonie pe care a compus-o (1884).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Orchestra Filarmonicii Regale din Londra sărbătoreşte 75 de ani de la înfiinţare. Misiunea sa de a îmbogăţi vieţile oamenilor prin experienţe orchestrale fără compromisuri plasează Orchestra Filarmonicii Regale în prima linie a muzicii din Marea Britanie şi pe plan internaţional. Ea colaborează cu cei mai inspiraţi artişti, iar din august 2021, Vasily Petrenko este noul său director muzical. Numirea acestuia este un reper major în istoria Orchestrei, semnalând hotărârea sa de a lărgi publicul pentru muzică orchestrală, îmbunătăţind în acelaşi timp reputaţia de a fi unul dintre cele mai versatile ansambluri din lume. 

Vasily Petrenko este director muzical al Orchestrei Filarmonice Regale din Londra, director artistic al Orchestrei Simfonice Academice de Stat din Rusia (unde a ocupat funcţia de dirijor principal invitat din 2016) şi dirijor principal al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (din 2015). În septembrie 2017, Vasily Petrenko a fost distins cu Premiul Artistul Anului la prestigioasele premii anuale Gramophone, la un deceniu de la obţinerea premiului Tânăr Artist al Anului în octombrie 2007. A lucrat cu multe dintre cele mai prestigioase orchestre din lume, inclusiv Filarmonica din Berlin, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestrele Simfonice şi Filarmonice din Londra, Orchestra Philharmonia, Orchestra Accademia Nazionale din Santa Cecilia (Roma), Orchestra Filarmonică din St Petersburg, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Filarmonică Cehă, Orchestra Simfonică NHK şi multe altele.

Pe scena Sălii Palatului, de la ora 19.30, publicul va asculta un program divers cu muzică contemporană, românească şi romantică. Vor interpreta Orchestra Filarmonică din Londra, sub bagheta dirijorului Edward Gardner, împreună cu celebra violionistă solistă Patricia Kopatchinskaja, considerată una dintre cele mai cunoscute ambasadoare ale muzicii lui Enescu.

Prima lucrare, a compozitorului contemporan Michael Tippett se intitulează Dansuri ritual şi fac parte din opera „Căsătoria de vară”. Este urmată de o capodopera enesciană, Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară op. 25, „în caracter popular românesc" (1926), cu un aranjamentul pentru vioară şi orchestră realizat de compozitorul român Valentin Doni în 2008 special pentru solistă.

Programul serii se încheie cu Variaţiunile Enigma de Edward Elgar, o lucrare structurată pe o temă cu 14 variaţiuni compusă în anul 1899. Lucrarea este învăluită într-o aura de mister, fiind considerată codificată cu mesaje ascunse. Deşi nu există o dovadă certă care să ateste aceste mesaje, compozitorul  a dedicat lucarea ,,prietenilor săi ilustraţi în conţinutul piesei''. Temele piesei sunt construite ca personaje, unele dintre ele fiind soţia sa Alice, un prieten apropiat şi compozitorul însuşi.  

Ambele concerte vor putea ascultate şi online, gratuit, pe www.festivalenescu.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.