Oamenii de ştiinţă din Zimbabwe au anunţat joi că au descoperit rămăşiţele celui mai vechi dinozaur din Africa, care a trăit pe pământ acum 230 de milioane de ani, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Numit Mbiresaurus raathi, dinozaurul măsura doar un metru înălţime, cu o coadă lungă şi avea până la 30 de kilograme, potrivit echipei internaţionale de paleontologi care a făcut descoperirea. 

"El alerga pe două picioare şi avea un cap destul de mic", a declarat joi pentru AFP Christopher Griffin, cercetătorul care a dezgropat primul os. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Este vorba probabil de un omnivor care se hrănea cu plante, animale mici şi insecte. Dinozaurul aparţine speciei sauropodomorpha, aceeaşi descendenţă care mai târziu avea să includă dinozauri uriaşi cu gât lung, a declarat Griffin, un cercetător în vârstă de 31 de ani de la Universitatea Yale.

Scheletul a fost găsit în timpul a două expediţii în 2017 şi 2019 de o echipă de cercetători din Zimbabwe, Zambia şi Statele Unite. 

"Am săpat întreg femurul şi am ştiut atunci că este un dinozaur şi că am găsit cea mai veche fosilă de dinozaur cunoscută din Africa", a declarat Griffin, care era atunci doctorand la Universitatea Virginia Tech.

Descoperirile echipei sale au fost publicate miercuri pentru prima dată în revista Nature. 

Rămăşiţe ale dinozaurilor din aceeaşi epocă fuseseră găsite anterior doar în America de Sud şi în India. 

Paleontologii au ales să sape în Zimbabwe, după ce au calculat că, atunci când toate continentele erau conectate într-o singură masă de uscat cunoscută sub numele de Pangeea, aceasta se afla la aproximativ aceeaşi latitudine cu descoperirile anterioare făcute în America de Sud modernă.

"Mbiresaurus raathi este remarcabil de asemănător cu unii dinozauri de aceeaşi vârstă găsiţi în Brazilia şi Argentina, ceea ce întăreşte faptul că America de Sud şi Africa făceau parte dintr-o masă de uscat continuă", a declarat Max Langer de la Universitatea din Sao Paulo.

Dinozaurul poartă numele districtului Mbire, din nord-estul Zimbabwe, unde a fost găsit scheletul, şi pe cel al paleontologului Michael Raath, care a semnalat prima dată fosile în această regiune. 

În această zonă au fost descoperite şi alte exemplare, toate acestea fiind depuse la Muzeul de Istorie Naturală din Zimbabwe din al doilea oraş ca mărime al ţării, Bulawayo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.