O personalitate publică vaccinată care se îmbolnăveşte de Covid-19 determină pe reţelele de socializare afirmaţii potrivit cărora acest lucru dovedeşte că imunizarea contra coronavirusului nu funcţionează, potrivit AFP.
În Statele Unite, celebrităţi în cauză sunt purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Jen Psaki, judecătorul Curţii Supreme Brett Kavanaugh şi actorul Chris Rock, care s-au infectat, precum şi fostul secretar de Stat Colin Powell, mort în urma complicaţiile legate de Covid-19.
Anunţul infecţării lor cu SARS-CoV-2 a declanşat de fiecare dată o mulţime de informaţii false în mediul online.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cazurile de infecţii ale persoanelor vaccinate nu sunt o surpriză şi nu înseamnă că vaccinurile nu sunt eficiente, potrivit autorităţilor sanitare americane. Dar afirmaţiile care susţin contrariul pot eroda încrederea publicului în aceste măsuri de sănătate publică, crucială în momentul în care copiii cu vârste între 5 şi 11 ani pot în sfârşit să se folosească de vaccinuri în SUA.
„Fiecare contaminare a unei persoane vaccinare întăreşte îndoielile oamenilor care sunt îngrijoraţi de eficienţa vaccinurilor”, a explicat Andy Carvin, de la laboratorul de cercetări ştiinţifice digitale din cadrul Atlantic Council, un grup de experţi cu sediul în Washington.
Anunţând că a fost testată pozitiv, Jen Psaki a atribuit duminică vaccinului simptomele sale uşoare, ceea ce nu a împiedicat un internaut să vadă în asta „dovada vie că vaccinul nu funcţionează”, în faţa celor 12.000 de urmăritori ai ei pe Twitter. Şi nu a fost singurul care a afirmat acest lucru.
Declaraţii asemănătoare au urmat anunţului contaminării lui Brett Kavanaugh şi Chris Rock, şi celui al decesului generalului Powell, în ciuda faptului că acesta din urmă era afectat de mielom multiplu, o formă de cancer de sânge care, potrivit experţilor, afectează sistemul imunitar şi limitează eficienţa vaccinală.
Numărul de vaccinaţi continuă să crească şi odată cu el ar trebui să crească şi al cazurilor de Covid-19 - inclusiv cele mai grave - la populaţia imunizată, devenind vitală lupta contra acestei dezinformări.
„Vaccinarea este o tehnologie genială, dar nu este un scut magic”, a explicat Devon Greyson, care conduce cercetări în sănătate publică la Universitatea British Columbia.
Autorităţile trebuie deci să definească mai bine ceea ce publicul are dreptul să afle despre vaccinuri, beneficii sau limite, a spus Yotam Ophir, specialist în dezinformare în materie de sănătate şi ştiinţă la Universitatea din Buffalo.
O altă problemă, potrivit acestuia, este că „oamenii au tendinţa de a-şi îndrepta atenţia către cazurile frapante. „Nu ştim cu adevărat să gândim în termeni de cifre sau statistici, ne gândim în general în termeni facili de povestit”.
Relatările de presă privind moartea lui Colin Powell au fost „în special dezamăgitoare”, spune Nina Jankowicz, expertă în dezinformare în grupul Wilson Center.
„După acoperirea mediatică pe care am observat-o, nici mass-media serioase din ţara noastră (...) nu au menţionat cancerul secretarului Powell”, ceea ce a permis ca dezinformarea să se răspândească rapid, spune ea.
Pentru Andy Carvin, de la Atlantic Council, ritmul frenetic la care sunt supuse mass-media intră în conflict cu nevoia de contextualizare.
A decide care caz al unei personalităţi infectate să fie acoperit de mass-media deschide o cale potenţială de dezinformare. „A devenit o chestune de etică jurnalistică”, estimează el, adăugând că „jurnaliştii şi mass-media în general trebuie să dovedească creativitate în felul în care prezintă” aceste cazuri.
Pentru Yotam Ophir, dezinformarea în materie de sănătate ar trebui să fie combătută prin politici publice căci „suntem extrem de dependenţi de bunul plac al unor comapnii precum Facebook şi Twitter” în acest domeniu. „Pentru moment, doar stingem aceste incendii”, spune el. „Este o luptă pe care putem să o câştigăm. Trebuie să găsim la un moment dat o soluţie mai generală”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.